X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pascaru: "Moldova nu trebuie să cadă în capcana geopolitică, arma ei este diplomația"

6 iun. 2022,, 15:58   Politică
3261 0

Pentru Moldova, cel mai important lucru acum este să nu cadă în capcana geopolitică și să nu se lase atrasă în război, iar arma sa importantă este diplomația.

Despre acest lucru a declarat fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova din partea PSRM, liderul Mișcării Voievod, Nicolae Pascaru, comentînd declarațiile președintelui Parlamentului și șefului partidului de guvernămînt, Igor Grosu despre faptul că autoritățile moldovenești sînt gata să accepte asistența militară din partea Occidentului, deoarece este necesară pentru creșterea capacității de apărare a Armatei Naționale a țării, relatează Noi.md.

"Înarmarea armatei este un lucru foarte bun, este prestigiul poporului și al țării atunci cînd există armament, în special în lumea modernă. Dar aici există cîteva memente foarte importante. În primul rînd, de ce o astfel de grabă, mai ales că în Ucraina există un conflict geopolitic? În al doilea rînd, în țara noastră avem o super criză economică, care nu ne permite să ne înarmăm pînă în dinți", a spus Nicolae Pascaru.

El a subliniat că există și alte puncte importante, pentru ca Moldova să nu cadă în capcana dependenței de interesele geopolitice ale cuiva, ca să nu fim implicați în război, ca Georgia, Armenia, Ucraina.

"Armele nu ne vor ajuta aici, avem nevoie de personal diplomatic înalt calificat, care să poată evalua la rece situația geopolitică. Cea mai importantă armă a noastră este diplomația. Îmi amintesc cum, în calitate de ministru, Domnul Șalaru a vîndut lansatoarele de rachete – au plecat în Ucraina, iar acum vom cumpăra același lucru? Este foarte important pentru noi să nu intrăm într-un ciclu vicios în lume. Acum, țările sărace cumpără arme vechi în credit, iar țările bogate cumpără altele noi. Există o cursă a înarmărilor în lume, putem rămîne cu vechile arme NATO scoase din uz și cu noi datorii. Unele capete înfierbîntate pentru asta și inventează războaie. Nu e de mirare că există o zicală: "Cuiva războiul îi este drag, ciuva mama îi este dragă". Moldova trebuie să investească în diplomație, care poate deveni mai puternică decît apărarea. Autoritățile ar trebui să adune toți diplomații, toți foștii președinți și să se consulte cu ei. Efectul conflictului din Ucraina s-ar putea răsfrînge și asupra noastră", a spus politicianul.


De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova trebuie să se pregătească de iarnă și trebuie de implicat diplomația.

"Merită să ne consultăm cu acele țări care rezolvă problemele aprovizionării cu energie în favoarea lor. Prin intermediul Ungariei și Orban, Vucic, de preluat experiența lor. Germania primește gaz din Rusia la un preț ușor peste 300 de euro, deoarece are un contract pe termen lung cu Gazprom. Avem un interes național și trebuie să ne gîndim la asta, la bunăstarea oamenilor și la temperatura națiunii", a spus Nicolae Pascaru.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?