X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Pascaru, despre răpirea lui Nicolai Ceaus: Președinția și SIS trebuie să asigure transparență în acest caz

5 apr. 2021,, 17:01   Politică
3267 1

Deputatul PSRM Nicolae Pascaru spune că Președinția și Serviciul de Informații și Securitate trebuie să ofere niște răspunsuri la subiectul răpirii fostului judecător ucrainean Nicolai Ceauș.

Ceea ce s-a întîmplat zilele trecute, cînd un cetățean străin este răpit în plină zi, este scandalos și constituie o lovitură la adresa democrației din țara noastră, spune deputatul.

„Un caz ieșit din comun în R.Moldova, cînd este răpit un cetățean ucrainean. Este o situație analogică cu ceea ce s-a întîmplat cu profesorii turci, în perioada regimului Plahotniuc. Este o situație foarte scandaloasă, pentru că în sec.XXI, ziua amiaza mare, din stradă se răpesc oameni, se scuipă în drepturile omului, pe democrația moldovenească. Vedem că această situație este complet netransparentă, serviciile speciale conduse de Maia Sandu, neagă orice implicare. Dar eu îmi pun întrebarea: cum poate SIS, avînd informatori și multe alte instrumente, să nu cunoască ce se întîmplă în țară. O altă întrebare ține de înțelegerea pe care a avut-o în 2019 președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și Maia Sandu cu privire la extrădarea lui Ceaus”, a comentat Pascaru.

Parlamentarul socialist mai afirmă că asemenea cazuri dau semnale negative în toată lumea, că la noi în țară este haos, că nu lucrează legea și că orice poate să se întîmple. El nu exclude că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului și acțiuni abuzive.

„Întrebarea este: de ce președintele nu este transparent la acest subiect, să ne spună dacă este implicată Președinția și serviciile secrete. Trebuie să fie o cale legală de reținere, mandatul de arest, totul trebuie să fie legal și transparent. Păcat că în R.Moldova încă se întîlnesc așa fenomene de răpire a oamenilor. Moldova trebuie să fie un teritoriu al păcii și al securității, precum și al respectării drepturilor omului. De unde avem garanția că mîine, poimîine nu va fi răpit vreun ambasador sau un alt cetățean?”, s-a mai întrebat el.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?