X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Pascaru, despre interesele din spatele noului proiect de lege cu privire la finanțarea ONG-urilor

29 mai. 2020,, 21:10   Politică
2151 3

Proiectul de lege cu privire la ONG-uri încalcă grav principiul de bază al societății civice și va duce la politizarea acesteia. Opinia aparține liderului Mișcării Naționale Voievod, Nicolae Pascaru.

El a explicat într-o postare pe o rețea de socializare ce interese stau în spatele acestui proiect de lege.

"De mai mulți ani în adresările mele către public am menționat de mai multe ori despre problema așa numitelor asociații obștești finanțate din exterior.

Care este totuși motivul pentru care UE impune noi condiții Republicii Moldova.

1. Produsele politice ONG-iste în special cele care au făcut parte din cel mai corupt partid din istorie, PLDM, s a dovedit a fi un dezastru și pentru europeni. Ei au conștientizat că au finanțat niște hoți și toromaci care au participat activ la dispariția miliardelor de dolari. Oameni care au discreditat cursul pro UE în Republica Moldova


2. ONG urile care trebuiau să promoveze oameni de valoare în societate și politică, să fie generatori de idei, formatori de opinie, să-l au transformat în SRL.

Între partidele de dreapta nu există unitate, ci domină haos și lene. sînt oameni care au ajuns în Parlament fără carnet de muncă, care nu au lucrat o zi. Mai vreti performanță de la ei.

În acest context lucrurile sînt foarte clare - UE va impune partidelor să lucreze în baza unor proiecte concrete. Vor promova în Parlament exact ce li se va indica. Spre exemplu legea care prevede ca producătorii autohtoni să aibă 50% din rafturi garantate nu va fi niciodată votată de ei. Nu este în interesul UE și altora. Bugete, proiecte investiționale, forme și modalități de organizare a licitațiilor pînă la tipurile de chimicale care pot fi comercializate în Republica Moldova, va fi coordonat de un singur oficiu.

Și aici vreau să mă adresez clar către cei care vor ca această lege să fie promovată. Legislația Republicii Moldova deja vă permite să accesați aceste granturi ca persoane fizice, fondatori ai ONG -urilor. În ce țară s a mai văzut ca un primar să aibă dreptul de a delega un ONG, la care tot el este fondator, pentru a obține granturi și cofinanțari din bugetul primăriei pentru necesități publice, și tot el are dreptul să încaseze bani din acest proiect. Probabil doar în R.Moldova și cîteva țări bananiere.

Aceast proiect încalcă grav principiul de bază al societății civice. Nu o fac pe marele specialist al jurisprudenței, dar sînt niște principii la care tin. ONG- urile trebuie mai devreme sau mai tîrziu să devină o portavoce a oamenilor simpli, un mecanism care va genera idei, proiecte, va duce la implicarea oamenilor in gestionarea banilor publici. Noi și așa suferim la acest capitol. Dacă UE vrea să-si mobilizeze fosilele și putorile din Parlament să le ofere deschis bani pentru proiecte de infrastructură și altele. Nimeni nu are nimic împotrivă dacă mîine PAS va incasa 10 mln de euro pentru a face 5 km de drum într-un sat prin intermediul unui ONG la care ei deja sînt fondatori. Dacă nu aveți încredere în ei schimbații dar nu ne obligați să schimbăm legi și alte timpenii.

Să nu politizăm societatea civilă care este în comă. Aceste ONG uri politice vor putea fonda televiziuni, radio, societăți comerciale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?