Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Partidul Șor nu-l vrea pe Vitiuc în Parlament? A solicitat anularea unei hotărîri a CEC

25 mai. 2023,, 08:00   Politică
3614 0

Partidul Șor nu l-ar vrea deputat pe Vladimir Vitiuc. Formațiunea a depus o cerere la Comisia Electorală Centrală (CEC) prin care solicită anularea inițierii procedurii de validare a mandatului de deputat.

În ședința din 24 mai, CEC a respins cererea PP Șor, urmînd ca Curtea Constituțională să se pronunțe pe marginea subiectului. Vitiuc a calificat cererea Partidului drept „neîntemeiată”, notează tv8.

„Pe 18 mai, Partidul Șor a depus la CEC o cerere prealabilă prin care se solicită suspendarea și anularea hotărîrii CEC cu privire la inițierea unei proceduri de validare a unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus secretarul CEC, Alexandr Berlinschii.

Potrivit PP Șor, decizia CEC „izvorăște din hotărîrea Parlamentului și este afectată de ilegalitate”.

„Petiționarul susține că încetarea de drept a mandatului domnului Ilan Șor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și declararea vacantă a unui mandat de deputat este o soluție prematură și ilegală”, a precizat Berlinschii.


Iar Vladimir Vitiuc susține că „cererea prealabilă este una neîntemeiată și contravine prevederilor legislației. Aceasta este afectată de un viciu fundamental, manifestată prin încălcarea esențială a drepturilor constituționale ale acestuia”.

„Vitiuc invocă că argumentele scrise în cererea prealabilă sînt în contradicție cu circumstanțele cauzei, fapt pentru care solicită respingerea cererii prealabile și menținerea hotărîrii CEC”, a menționat secretarul CEC.

Solicitarea Partidului Șor a fost respinsă cu 7 voturi pro și o abținere.

Dacă Vladimir Vitiuc nu ar fi deputat, următorul pe lista Partidului Șor este Violeta Ivanov.

Reamintim că Ilan Șor a fost lăsat fără fotoliul de deputat pe27 aprilie. La baza deciziei a stat hotărîrea Curții de Apel Chișinău care l-a condamnat pe Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.

Vladimir Vitiuc este unul din cei 13 foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită, la domiciliile cărora procurorii au descins la începutul lunii februarie 2022.

7
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?