Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Partidul care a plătit cel mai mult pentru un loc în Parlament - investigație

5 apr. 2019,, 12:41   Politică
4668 1

2 lei – atît i-a costat pe cei din Blocul ACUM un vot pentru candidații aleși pe listă de partid. Pe socialiști – 11 lei, iar pe democrați – 63 de lei.

Cel mai mult pentru un vot a scos din buzunar Partidul Șor – 130 de lei. Pentru candidații din circumscripțiile uninominale voturile au cîntărit și mai puțin, arată un articol semnat de RISE Moldova.

Partidul Șor a cheltuit peste 15 milioane de lei pentru promovarea celor 51 de candidați incluși în lista de partid, dintre care doar cinci au ajuns în Parlament. Dacă raportăm suma totală la fotoliile cîștigate, atunci un loc în legislativ a costat formațiunea peste 3 milioane de lei. Astfel, Partidul Șor a plătit cel mai mare preț pentru un fotoliu de deputat.

Peste 21 de milioane de lei cheltuite pentru circumscripția națională i-au adus Partidului Democrat 13 fotolii de deputat. Respectiv, democrații au cheltuit peste 1,5 milioane de lei pentru fiecare loc obținut în noul legislativ. Pentru democrați au votat peste 23% dintre alegători sau aproape 335 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că un vot pentru lista de partid i-a costat pe democrați circa 63 de lei.

În comparație cu democrații, PSRM a avut la dispoziție un buget de patru ori mai mic pentru a-și promova candidații pe circumscripția națională. Mai exact: 4,8 milioane de lei. Cu toate acestea, s-au ales cu cei mai mulți deputați aleși pe listă de partid – 18 la număr. Astfel, pentru un fotoliu de parlamentar socialiștii au cheltuit aproape 270 de mii de lei. Pentru socialiști și-au dat votul peste 31% din alegători sau peste 440 de mii de persoane. Raportat la cheltuielile totale pe circumscripția națională, acest lucru înseamnă că un vot i-a costat pe socialiști 11 lei.


Cele mai ieftine fotolii de deputat obținute pe listă de partid sînt ale Blocului electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. ACUM a cheltuit mai puțin de 1 milion de lei pentru promovarea candidaților săi și s-a ales cu 14 deputați în noul legislativ. În medie, pentru fiecare dintre ei s-au cheltuit circa 58 de mii de lei. Astfel, un loc în Parlament i-a costat pe cei de la ACUM de peste 50 de ori mai puțin decît în cazul Partidului Șor, de 28 de ori mai puțin decît pe democrați și de circa cinci ori mai puțin decît pe socialiști. Pentru Blocul ACUM au votat aproape 27% din electorat sau peste 380 de mii de persoane. Adică un vot a costat formațiunea doar 2 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?