X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Partidul care a ascuns cele mai multe cheltuieli anul trecut

6 iun. 2019,, 11:10   Politică
2307 0

Anul trecut, 13 partide au ascuns cheltuieli de 17,5 milioane de lei, evitînd să le indice în rapoartele de activitate prezentate la Comisia Electorală Centrală.

Constatarea aparține Asocțiației Promo-Lex care a prezentat astăzi raportul „Finanțarea partidelor politice în R. Moldova. Retrospectiva anului 2018”.

Potrivit experților, cel mai mult a trișat Partidul Șor, care nu ar fi arătat deschis cheltuieli de peste opt milioane de lei. Partidul Democrat ar fi tăinuit 4,2 mil de lei, socialiștii – 2,3 mil lei, iar Partidul Liberal și Partidul Comuniștilor cîte aptoximativ 800 de mii de lei.

Analizînd cheltuielile indicate de formațiunile politice în rapoarte, s-a observat că cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru presă și campanii de promovare – peste 46 mil lei, pentru întreținerea sediilor – 25 mil lei și pentru remunerarea angajaților – peste 14 mil lei.

„Promo-Lex” a identificat cazuri în care partidele au indicat mai puține sediii decît aveau în realitate sau mai multe, dar nu au trecut la cheltuieli toți banii plătiți pentru locațiunea clădirilor. Din cele peste două milioane de lei care nu au fost raportați pentru locațiune, cei mai mulți au fost nedeclarați de PSRM și PCRM – peste 700 mii lei și respectiv peste 500 de mii de lei.


Cel puțin șase partide au raportat mai puțini bani cheltuiți pentru personal în comparație cu estimările „Promo-Lex”. Cumulativ, nu au fost trecute în rapoarte alte două milioane de lei. La PD experții au observat 54 de persoane implicate în lucru, în timp ce formațiunea anunță doar 25, astfel tainuind cheltuieli pentru salarii de peste 800 de mii de lei, iar PSRM ar fi cheltuit în plus pentru personal peste 770 de mii de lei. De menționat este faptul că Partidul Șor a indicat că și-a plătit angajații cu 1083 de lei pe lună, iar PSRM cu puțin peste 2 000 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?