Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Parlamentul va hotărî asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții

17 feb. 2020,, 15:15   Politică
2403 0

Premierul Ion Chicu afirmă că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămîna curentă, va fi sau nu prelungit.

Șeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative, transmite IPN.

După ședința conducerii de vîrf a țării, premierul a declarat presei că, la sfîrșitul săptămînii trecute, a avut loc o ședință organizată în urma evaluării tuturor riscurilor și avantajelor acestei legi, potrivit voceabasarabiei.md.

„După cum cunoașteți, Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru.

Cred că trebuie de luat decizia de a mai amîna termenul pentru această lege. Și Parlamentul poate face acest lucru”, a notat șeful executivului.


În caz de anulare a legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative, a menționat premierul, însă a evitat să spună despre ce sumă este vorba.

Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde și este stabilită suma. Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că, pînă în prezent, cinci persoane au obținut cetățenie prin investiții, iar ca urmare a fost transferați 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiții.

Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia Parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acțiune, iar în cazul în care se prelungește moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acțiune”, a mai spus premierul.

Moratoriul privind dobîndirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începînd cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de Guvern, începînd cu 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?