Criza energetică stiri: 785
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Parlamentul Republicii Moldova împlinește 31 de ani

23 mai. 10:21   Politică
1098

Parlamentul Republicii Moldova împlinește, astăzi, 31 de ani.

Cu ocazia aniversării, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că parlamentarii au datoria să fie exemple de comportament, de responsabilitate, respect și solidaritate, să acționeze ca adevărați reprezentanți ai cetățenilor. ”Îmi doresc un Parlament ancorat în nevoile oamenilor. Ca partener egal de discuții, deschis și mereu aproape”, se menționează în mesajul transmis de către Speaker.

Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a declarat că în cei 31 de ani Parlamentul Republicii Moldova depune eforturi pentru a-și onora angajamentul de a reprezenta interesele și nevoile oamenilor, fiind asistat de către Secretariatul Parlamentului care, la rîndul său, tinde să devină o instituție eficientă, profesionistă și transparentă. ”Îi doresc noi realizări instituției parlamentare și felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la evoluția parlamentarismului în țara noastră”, se spune în mesajul adresat.

Astăzi, în ziua cînd împlinește 31 de ani, Legislativul organizează, între orele 13:00 și 17:00, Ziua Ușilor Deschise. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, împreună cu alți deputați, vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze instituția parlamentară. Însoțiți de deputații-ghizi, ei vor vizita sălile în care se iau decizii importante pentru viitorul cetățenilor – sala de ședințe plenare și sala Europa. În traseu mai sînt incluse muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, precum și o expoziție special amenajată pentru public, dedicată celor 31 de ani ai Parlamentului Republicii Moldova, care conține cele mai semnificative momente din istoria instituției parlamentare.

În scuarul Parlamentului va fi amenajat ”Atelierul parlamentar al democrației” – un spațiu destinat pentru discuțiile cetățenilor cu deputații. De asemenea, în scuar, micii vizitatori se vor bucura de diverse activități interactive.


Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

În toți anii de activitate pînă în prezent, Legislativul a adoptat 12357 de acte și s-a întrunit în 1824 de ședințe plenare.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав