X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Parlamentul nou-ales își va începe activitatea cu disponibilizări

6 aug. 2018,, 09:40   Politică
6819 3

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că în cîteva luni urmează să fie disponibilizați peste o sută de angajați ai Legislativului.

Candu a anunțat încă, în luna decembrie 2017, despre lansarea unei ample reforme a Legislativului de la Chișinău. Spicherul anunța acum opt luni că, în urma restructurării Parlamentului, va fi redus numărul personalului angajat cu aproape 40 la sută. De asemenea, cheltuielile vor fi optimizate cu aproape 35 de milioane de lei. Atunci, Candu a declarat că reforma Parlamentului Republicii Moldova va începe în luna ianuarie 2018.

El a explicat de ce a întîrziat această reformă, dar și ce presupune de fapt schimbarea structurii Legislativului de la Chișinău. Candu susține că în prezent în Legislativ se definitivează textul unui nou Cod al Parlamentului, care urmează să fie adoptat toamna aceasta.

”Avem nevoie de un Cod al Parlamentului, la care se mai lucrează. Va fi un document voluminos și important. Textul noului Cod al Parlamentului este deja pe masa mea, urmează să fie inițiat legislativ în septembrie și aprobat pe parcursul lunilor septembrie-octombrie”, a declarat Candu.

Codul prevede noi proceduri și modalități de lucru în Parlament, luînd în calcul că în noul Legislativ vor fi și deputați care vin din circumscripții uninominale.


O premieră prevăzută în acest document este că va fi lichidată funcția de asistent al deputatului. ”Va dispărea instituția asistent parlamentar. sînt astăzi peste 100 și este și o povară bugetară”, a declarat șeful Legislativului.

Candu susține că aceste modificări în organigrama Parlamentului nu pot fi făcute pînă la încheierea mandatului actualului Legislativ.

”Planurile erau ca, pînă la sfîrșitul acestei sesiuni, să se realizeze aceste reduceri de personal, dar luînd în considerare că mai sînt încă trei luni de lucru, este inoportun acum să facem aceste modificări”, a menționat Candu.

Potrivit șefului Legislativului, noua structură a Parlamentului va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

”Vrem să facem aceste schimbări odată cu finalizarea mandatului Parlamentului. Avem conceptul cum trebuie să arate structura Parlamentului și tot ce ține de optimizări deja știm, doar că implementarea se va face în toamnă cu intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2019, în așa fel încît noul Parlament să aibă o nouă structură, un alt buget și elemente ce țin de eficiența parlamentară”, a declarat Candu.

Parlamentul de legislatura a XX-a își încheie mandatul la 30 noiembrie 2018. Alegerile parlamentare în Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?