X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Parlamentul European a dezbătut raportul cu privire la situația din R.Moldova

14 noi. 2018,, 10:30   Politică
4103 8

Raportul cu privire la implementarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost prezentat ieri în Parlamentul European. Raportor în acest sens, a fost europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Unii deputați au venit cu critici dure referitor la mai multe lucruri implementate de către guvernarea de la Chișinău, printre care, schimbarea sistemului de vot, fără a fi respectate unele cerințe ale Comisie de la Veneția, dar și anularea alegerilor locale din capitală, din vara acestui an.

Alții au recunoscut anumite progrese înregistrate de Republica Moldova, mai ales cele ce țin se domeniul fiscal, creșterea economică și reforma în sistemul bancar.

„Moldova a făcut unele progrese în domeniul fiscal, al creșterilor economice și în ceea ce ține de siguranța sectoului bancar. Repet așteptările noastre. Raportul se referă la toate îngrijorările, inclusiv cele legate de statul de drept, lupta împotriva corupției mari și libertatea mass-media. Rezultatul alegerilor locale a reflectat voința cetățenilor. În toate contextele de lucru, atragem atenție la continuarea reformelor. Așteptăm acțiuni urgente în ceea ce ține de frauda bancară și lupta cu corupția și vom urmări cu atenție modul în care se vor desfășura alegerile din 24 februarie. Așteptăm să fie alegeri libere și corect inclusiv în ceea ce ține de intimidarea candidaților și înregistrarea lor în cursa electorală.”, a declarat Comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn.

Eurodeputații Norica Nicolai, Andi Cristea, Victor Boștinaru și alții au spus că Moldova înregistrează progrese și UE trebuie să asigure continuitate proiectelor europene în Moldova.


Au fost însă și deputați care au insistat pe întreruperea finanțărilor pentru proiectele europene, din cauza încălcării normelor de drept și a principiilor democratice de către actuala guvernare.

Pe lîngă raport, astăzi urmează să fie votată și o rezoluție, care a trecut prin Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?