X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Discutarea rezoluției privind Moldova la PE a avut loc într-o sală semigoală

5 iul. 2018,, 13:14   Politică
3028 0

Dezbaterile la Parlamentul European pe marginea rezoluției privind Republica Moldova au avut loc într-o sală semigoală.

Numărul deputaților interesați de această problemă s-a dovedit a fi foarte mic. Grupul Partidului Popular European (PPE) au insistat ca UE să suspende acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova. În același timp, euro-socialiștii au susținut că o astfel de decizie i-ar pedepsi pe cetățenii de rînd ai țării pentru decizia instanței.

Deputatul european Knut Fleckenstein a subliniat că ar fi greșit să fie condamnată hotărîrea judecătorească. „Nu ne place să ne certăm cu judecătorii. Acest lucru este inacceptabil. Și dacă în spatele acestei decizii într-adevăr stă un anumit grup, trebuie de clarificat asta, iar dacă acest lucru se va confirma, aceste persoane trebuie considerate ca trădători de țară și democrație. Opiniile noastre diferă. Noi nu credem că trebuie să suspendăm asistența financiară, deoarece cetățenii obișnuiți ai țării vor avea de suferit din cauza asta, așa că ne abținem de la vot”, a spus parlamentarul.

Doru-Claudian Frunzulică a declarat că banii alocați de UE nu sînt asistență pentru autoritățile moldovene, ci pentru cetățenii obișnuiți. „Ați spus că ar trebui să-i sprijinim pe cetățenii Republicii Moldova, dar cum să-i susținem dacă vom vota pentru suspendarea asistenței financiare acordate țării de 100 de milioane de euro?” i-a întrebat deputatul european pe autorii rezoluției.

La rîndul său, Cristian Preda, prieten al Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, a cerut, în numele PPE, stoparea finanțării Moldovei. „Evenimentele au demonstrat că asistența financiară trebuie condiționată clar. Insist pe suspendarea asistenței bugetare pentru Moldova. Eu cred că, pînă la îndeplinirea tuturor condițiilor, în Republica Moldova nu trebuie să ajungă niciun euro”, a punctat Preda.


La ședință au participat liderii PPDA și PAS – Andrei Năstase și Maia Sandu. Ei au cerut prin partenerii lor anularea finanțării Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?