Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Parlamentul European a adoptat salariul minim pentru un trai decent

15 sep. 2022,, 21:30   Politică
3361 0

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 de abţineri, o nouă legislaţie privind salariile minime adecvate în UE, care prevede, printre altele, că țările trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent, ținînd seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor, , informează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Legislația europeană, stabilită cu Consiliul European în luna iunie, are ca scop ameliorarea condițiilor de viață și de muncă ale angajaților din statele Uniunii Europene dar și promovarea progresului economic și social, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Noua legislație stabilește, în acest scop, cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute în legislațiile naționale sau în acordurile colective de muncă.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Ţările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme şi nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămîne o prerogativă naţională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ţinînd seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?