Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea hărțuirii la locul de muncă

26 mai. 17:23   Politică
1711

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă.

Unul dintre autorii proiectului de lege, deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a menționat că această inițiativă a fost sugerată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în raportul cu privire la prevenirea discriminării în țara noastră pentru anul 2021.

Proiectul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Actul normativ propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă.

De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați contravențional.


În această ordine de idei, amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3000 și 4200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge pînă la 10500 de lei.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de victimizare.

O altă prevedere a proiectului se referă la completarea Codului Muncii, a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a Legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii, examinării și soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în lectura a doua.

Anterior, acesta a fost supus dezbaterilor publice pe platforma Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав