Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Parlamentarii vor lupta cu emisiile de poluanți

14 apr. 2023,, 19:30   Politică
3183 0

Parlamentul a aprobat unele modificări privind condițiile de autorizare a emisiilor de poluanți de la surse fixe de poluare.

Inițiativa legislativă aparține vicepreședintei Comisiei mediu, Ina Coșeru, și are drept scop excluderea discrepanțelor existente în cadrul legislativ aferent procedurii de autorizare a emisiilor de poluanți în atmosferă.

„Elaborarea proiectului de lege a fost condiționată de numeroasele demersuri din partea agenților economici cu privire la modalitatea de emitere a autorizației privind emisia poluanților în atmosferă de la surse fixe, iar proiectul vine să simplifice această procedură”, a menționat vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru.

Conformdocumentului, operatorii care desfășoară activități industriale sau economice poluante ar putea fi scutiți de obligativitatea deținerii Raportului privind normativele de emisie limitat admisibilă (ELA).

Prin modificarea Legii privind protecția aerului atmosferic, se propune completarea acesteia cu trei anexe noi, în care vor fi indicate activitățile poluante care se supun autorizării. sînt menționate activitățile industriale și economice cu risc semnificativ și a cele cu risc redus asupra calității aerului atmosferic. Cea de-a treia anexă conține formularul Autorizației pentru emisia poluanților în atmosferă de la surse fixe de poluare, care se propune a fi completat cu informații referitoare la cerințele de monitorizare a emisiilor, cerințele de raportare, măsurile de prevenire a poluării, cerințele de prevenire a accidentelor industriale și limitarea consecințelor.


Noile modificări se referă și la termenele de depunere a solicitării de eliberare sau prelungire a autorizației pentru emisia în atmosferă a poluanților de la surse fixe de poluare, precum și la taxa acesteia. Taxa pentru eliberarea sau prelungirea autorizației se va stabili în funcție de nivelul de risc asupra mediului. Astfel, pentru instalațiile sau activitățile ce pot avea un risc semnificativ asupra calității aerului, valoarea acesteia va constitui 4000 de lei, iar pentru instalațiile sau activitățile care pot avea un risc redus – 2000 de lei.

Proiectul de modificare a Legii privind protecția aerului atmosferic și a Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 59 de deputați.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?