Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ostalep: România cel mai puțin vrea rezolvarea conflictului transnistrean

2 apr. 2018,, 14:01   Politică
8954 18

În soluționarea diferendului transnistrean sînt interesați toți participanții la procesul de negocieri și actorii internaționali, cu excepția României.

Această opinie a fost exprimată de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, citat de Noi.md.

Potrivit lui, Bucureștiul oficial nu a fost niciodată interesat în soluționarea conflictului transnistrean, pentru că vede granița de est a țării de-a lungul Nistrului, fapt scris și în manualele lor.

„Actorul cel mai dezinteresat în rezolvarea conflictului transnistrean este România, pentru că soluția la această problemă, în orice format, va pune capăt tuturor discuțiilor despre unire”, a declarat analistul politic.

Potrivit lui, în afară de aceasta, nu doresc rezolvarea problemei transnistrene partidele de dreapta, care sînt conștiente de faptul că, în Parlamentul țării unificate, în următorii ani 30-50, nu vor avea majoritate.


Ostalep a remarcat faptul că există condiții bune și premize de reintegrare reală a Moldovei, de atingere a unui acord cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. Totodată, Moscova, Berlinul, Chișinăul, Tiraspolul și Kievul pot găsi împreună o soluție la această problemă, pentru că toți au obosit de ea.

Însă, cum a subliniat fostul viceministru de externe, în același timp, autoritățile moldovene trebuie să fie destul de sincere, consecvente în pașii lor și să nu acționeze ca acum. „Îl invităm pe ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Grigori Karasin și vorbim despre dorința de a restabili relațiile bune cu Rusia, dar nici nu a reușit să plece el de pe teritoriul Moldovei, că noi am și expulzat trei diplomați ruși pentru niciun motiv. Cum poți avea relații cu astfel de oameni? Cum să-i înțelegi?”, s-a întrebat expertul.

În opinia lui, în general, există premise pentru soluționarea problemei transnistrene, există voință și, după alegerea noului Parlament, va exista șansa reală ca Moldova să facă un mare pas spre reîntregirea țării.

.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?