X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ostalep: Moldova nu este colonie a SUA

30 mar. 2018,, 17:32   Politică
10954 18

Moldova nu este colonie a SUA și nu ar trebui să se alăture, în mod automat, deciziilor, pe care SUA le impun altor țări sub presiune, urmărindu-și propriile interese.

Declarația a fost făcută de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, comentînd decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova, care a declarat trei diplomați ruși persona non grata, relatează Noi.md.

Potrivit opiniei sale, decizia de a expulza trei diplomați ruși din Moldova în semn de solidaritate cu Marea Britanie nu a fos,t probabil, luată de MAEIE sau de Guvern. "În realitate, a fost pressing din partea Ambasadei SUA în Moldova, așa cum s-a întîmplat și în alte țări, în care ambasadele americane au exercitat presiuni asupra autorităților locale, pentru a decide expulzarea diplomaților ruși, în special autoritățile austriece au făcut declarația în cauză sub presiune", a menționat Valeriu Ostalep.

Analistul și expertul politic și-a exprimat dezamăgirea cu privire la impunerea deciziilor privind expulzarea diplomaților ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie. "Vorbim despre o nouă invenție: "solidaritate". Trebuie să înțelegem ce înseamnă acest lucru? Noi ne solidarizăm cu ce și în ce? Orice va face Marea Britanie vom face și noi, în mod automat? Nu cunosc o astfel de bază legislativă în Moldova, ca să facem în mod automat ceea ce fac alte țări", a mai menționat el.

Valeriu Ostalep a spus că înțelege, pur omenește, situația, în care se află premierul, autoritățile. "Dar noi suntem cetățeni ai Republicii Moldova, nu ai Marii Britanii sau ai Statelor Unite ale Americii. Noi putem întreba ce avem de-a face cu această luptă geopolitică, cu conflictul Marii Britanii și SUA cu Rusia", a declarat fostul viceministru de Externe al Moldovei.

El a reamintit, de asemenea, că mai multe țări au refuzat să expulzeze diplomații ruși, inclusiv: Grecia, Cipru, Austria, Turcia și altele, inclusiv țări dependente financiar de Statele Unite ale Americii. "Înțeleg că autoritățile Moldovei depind de FMI și de Banca Mondială. Dar cetățenii obișnuiți ai țării nu au luat aceste credite de miliarde, ei plătesc impozite și nu le-au oferit autorităților împuterniciri să ia decizii stranii și anormale în numele poporului moldovenesc, care nu corespund intereselor naționale ale Moldovei", a subliniat Valeriu Ostalep.


Analistul și expertul politic a reamintit că cel puțin 500 000 de moldoveni lucrează în Rusia. Cele mai mari transferuri bănești în țară provin din Rusia. Între țări există legături tradiționale strînse în multe domenii, funcționează Acordul privind parteneriatul strategic.

Valeriu Ostalep a menționat că Statele Unite ale Americii au exercitat presiuni asupra autorităților Moldovei, încălcînd toate normele diplomației, confirmînd, de facto, comportamentul său îndoielnic cu ultimul comunicat de presă, prin care și-au exprimat recunoștința față de Guvernul Moldovei pentru solidaritatea cu Regatul Unit și aliații și vecinii săi.

"Da, aceasta este o țară mare și importantă în lume, deși eu personal și mulți cetățeni nu avem iluzii privind așa-numitele standarde de democrație, promovate de Statele Unite ale Americii. Dar Moldova nu este colonie a SUA. Ambasadele nu pot interveni în afacerile noastre interne și nu pot exercita presiuni asupra deciziei autorităților, în special, în ceea ce privește politica externă", a subliniat el.

Fostul viceministru de Externe al Moldovei a ținut să accentueze faptul că, în legătură cu dorința Statelor Unite ale Americii de a crea un front comun în lupta împotriva Rusiei, multe țări s-au pomenit sub presiune în aceste zile, totodată, acestea nu știu exact ce s-a întîmplat în Marea Britanie, deoarece informații veridice nu oferă nici organele de anchetă locale.

"Există sau nu dovezi, nu se știe, dar fără echivoc e faptul că Marea Britanie este în conflict cu Rusia. Țările au probleme. Statele Unite ale Americii au decis să expulzeze circa 60 de diplomați ruși și să închidă una din misiunile sale diplomatice. Dar acestea sînt problemele lor. Noi luăm notă de cele întîmplate, privim cu îngrijorare. Ce avem noi de-a face cu asta? De ce ar trebui să intervenim?" se întreabă analistul și expertul politic.

El a menționat că este important ca Moldova să-și folosească statutul de stat neutru, așa cum a procedat, spre exemplu, Austria. "Neutralitatea nu este doar un statut militar, dar, de asemenea, unul politic și diplomatic. Dar statutul neutru al Moldovei este în mod constant încălcat. Statele Unite ale Americii creează un front unit împotriva Rusiei. Acestea sînt jocurile lor, războiul lor. Noi sîntem contribuabili ai Moldovei. Pe noi nu ne interesează Statele Unite ale Americii și interesele lor, ce fac ei. Ei nu sînt etalon pentru noi. Noi nu ne putem alătura automat la ceva impus de ei. Acest lucru creează un precedent periculos. Nu sîntem colonie a SUA", a subliniat Valeriu Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?