Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ostalep comentează expulzarea diplomaților ruși

28 mar. 2018,, 12:19   Politică
5917 10

Decizia MAEIE, care a declarat trei diplomați ruși persona non grata, a comentat-o fostul viceministru al Afacerilor Externe, politologul Valeriu Ostalep.

Potrivit spuselor lui, decizia scandaloasă nu se încadrează în relațiile strategice stabilite cu Rusia, dar nici în Tratatul de bază semnat privind prietenia și cooperarea. În această situație, oficialii republicii ar fi trebuit să se ghideze de principiul neutralității și să nu pună în pericol interesele cetățenilor republicii. «Nu este pentru prima oară cînd mi-e rușine pentru țara noastră și astăzi este încă una dintre zilele de acest fel. Pentru că sîntem ultimii oameni din Europa, care își pot expune opinia referitor la temele geopolitice de nivel înalt.

Neutralitatea noastră presupune o anumită echidistanță și necesitatea unor decizii înțelepte, pentru că nimeni nu poate explica acum în mod clar și serios, ce se întîmplă în relațiile dintre Occident și Rusia. Iar a ne folosi pe noi, interesele noastre și statul în întregime ca pe element de solidaritate, pur și simplu, împotriva uneia dintre părți, cred că acest lucru este greșit. Nu putem ști ce s-a întîmplat acolo, nu avem astfel de împuterniciri, dar nici oportunități», a menționat politologul.

Conform afirmațiilor lui Ostalep, decizia negîndită a MAEIE va afecta relațiile moldo-ruse. Expertul consideră că Moldova, după exemplul a 12 țări din UE, ar fi putut avea o poziție mai neutră în această dispută geopolitică.

Astfel de lucruri, potrivit convingerii sale, nu se fac fără presiune și fără anumite speculații politice. «În ziua în care România a anunțat pretențiile sale teritoriale față de Republica Moldova, MAEIE expulzează trei diplomați ruși", a declarat Valeriu Ostalep pe pagina sa de Facebook.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?