X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ostalep: 500 de ani din istoria noastră au fost șterși

10 noi. 2018,, 13:30   Politică
5505 18

"Din istoria noastră au fost șterși nu 50, nu 100, dar 500 de ani", este de părere fostul viceministru de Externe, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep.

Analistul politic și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu schimonosirea faptelor istorice de către unele forțe politice din țară, fenomen care se întîmplă pe parcursul cîtorva decenii. Declarațiile au fost făcute de Ostalep în timpul unei discuții cu participanții proiectului "iExpert” organizat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”.

„Niciodată nu am mai întîlnit atîta glorie în istoria unui popor decît în cea care se predă în școlile noastre, dar glorios în istoria noastră este puțin, lucruri neplăcute sînt cu mult mai multe, inclusiv comportamentul unor oameni care au trăit pe aceste teritorii. De cîte ori ne trădăm noi singuri pe noi. Străzile Chișinăului au fost schimbate în ’92. Pentru mine este absolut ciudat cînd vine cineva și își spune că tu nu contezi, că nu au fost și nici n-ai să fii. Cu mine și cu un popor întreg așa și s-a procedat, au venit și ne-au spus cine sîntem, ce televiziuni trebuie să privim etc.. Anume asta s-a întîmăplat cu țara noastră începînd cu 1992, la noi s-au șters nu 50, nu 100, dar 500 de ani din istoria noastră, cu tot cu elementele glorioase, cu cele mai puțin frumoase”, a relatat Ostalep în timpul unei discuții cu participanții proiectului "iExpert” organizat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”.

Întrucît societatea moldovenească este divizată, spune Ostalep, regula pe care se bazează politicienii în comunicarea cu masele este lipsa de respect față de altă părere.

„Noi spre regret degradăm de vreo 30 de ani spre cel mai primitiv principiu posibil într-o societate polietnică și policulturală, încercarea de a instaura un principiu de așa-numită majoritate. Cei care sînt mai mulți, aceea au majoritate. Ce n-ați spune voi, e o prostie, de aceea că noi sîntem mai mulți. V-ar plăcea așa abordare? Este un exemplu primitiv, dar în Moldova așa se întîmplă începînd cu cel mai înalt nivel și terminînd cu profesorii de istorie. La noi în societate intenționat se stabilește altceva, lipsa de respect față de altă părere. Noi ori ne prefacem că nu vrem să știm, ori distorsionăm intenționat istoria țării noastre începînd cu sec. XIX, de cînd acest teritoriu intrat în componența Imperiului Rus. Limba în care vorbeau masele aici era limba rusă. În Transnistria 90% vorbesc rusa, respectiv ce fel de atitudine vor avea ei față de noi, dacă venim și le spunem că «nu este adevărat! Voi toți sînteți romîni pentru că așa am decis noi». E absurd”, a adăugat Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?