Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Osmochescu: Blocul ACUM forțează democrații să facă alianță cu PSRM

12 mar. 2019,, 15:00   Politică
5383 5

Analistul Nicolae Osmochescu este de părere că o coaliție între PSRM și blocul ACUM era din start imposibilă, iar refuzul celor doi lideri ai opoziției de dreapta de a merge la discuții cu socialiștii, este firesc.

„Cele două formațiuni sînt pe poziții politice contrar opuse, atît în ceea ce privește politica internă, cît și cea externă. Socialiștii se declară pentru Uniunea Eurasiatică, pe cînd blocul ACUM se declară proeuropean. Deja din start nu poate fi o coaliție între acești doi actori politici”, a explicat Nicolae Osmochescu pentru Noi.md.

În opinia analistului, cea mai viabilă soluție pentru evitarea alegerilor anticipate este o coaliție între PDM și blocul ACUM. El a remarcat că cei de la blocul ACUM au căzut singuri în capcana pe care și-au întins-o atunci cînd au semnat angajamentul de a nu se alia cu PDM.

„Cred că ar trebuie să coalizeze cu democrații: sigur cu anumite rezerve, cu anumite locuri deschise pentru tratative, de altfel ei împing democrați în brațele PSRM. În mod obiectiv consider că declarația făcută de ei înainte de alegeri că nu vor coaliza cu nimeni, a fost una prematură, pentru că în asta și constă arta politică - trebuie să acționezi în funcție de realități, dar nu în funcție de ceea ce poate fi. Ei singuri și-au pus limitele lor, au intrat într-o capcană din care acum nu pot să iasă”, a explicat intervievatul.

Potrivit lui Osmochescu, nici acum nu e tîrziu pentru blocul ACUM să-și schimbe poziția să ducă tratative cu democrații.


„Altfel, democrații vor merge la coaliție cu socialiștii ca să evite anticipatele. În orice altă variantă nu poate fi creată o majoritate și atunci anticipatele sînt inevitabile”, a conchis el.

Astăzi, liderii PAS și ai platformei DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, au anunțat că își vor respecta angajamentul asumat înaintea alegerilor și nu vor face coaliție cu PDM, PSRM sau cu Partidul Șor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?