Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Osmanov: „A început o nouă etapă activă a relațiilor dintre Moldova și Azerbaidjan”

28 mai. 2022,, 15:15   Politică
3553 0

Moldova și Azerbaidjan au început o nouă etapă activă în relațiile lor bilaterale și intenționează să extindă și să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă.

O declară ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova Gudsi Osmanov, în timpul unui discurs la o recepție oficială organizată de Ambasada Azerbaidjanului în țara noastră cu ocazia Zilei Independenței Republicii Azerbaidjan și a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Azerbaidjan și Moldova, relatează Noi.md

La recepția oficială au participat și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, deputați și reprezentanți ai guvernului, oameni de știință și personalități culturale, precum și membri ai diasporei azere din Moldova.

Gudsi Osmanov a menționat că, anul acesta, Moldova și Azerbaidjan sărbătoresc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țări, subliniind că cele două sînt legate de ani îndelungați de cooperare, prietenie și fraternitate.

„Ținînd cont de potențialul de cooperare dintre țările noastre, ca urmare a întîlnirii șefilor statelor noastre de anul trecut de la Bruxelles, a început o nouă etapă activă a relațiilor noastre. Se planifică și se desfășoară lucrări importante pentru organizarea de vizite reciproce, cooperare pe platforme internaționale și asigurarea unei cooperări durabile”, a declarat diplomatul azer.


El a amintit că în cadrul vizitelor oficiale ale ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în Azerbaidjan, la începutul acestui an, domeniile cheie de cooperare între țările noastre în viitorul apropiat au fost identificate în cadrul reuniunilor oficiale la nivel înalt. În plus, în acest an este planificată organizarea unei Comisii Interguvernamentale între Azerbaidjan și Moldova.

„Cred că toate acestea vor contribui la dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre”, a spus Gudsi Osmanov.

La rîndul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, i-a felicitat pe toți azerii această zi importantă pentru ei – Ziua Independenței Republicii Azerbaidjan și a remarcat, de asemenea, că în aceste zile Moldova și Azerbaidjan sărbătoresc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între statele noastre, iar aceasta este o aniversare foarte importantă pentru relațiile lungi, prietenoase, fraterne dintre cele două țări.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a spus că în această etapă relațiile noastre sînt la un nivel foarte bun, dar trebuie să lucrăm în continuare. El și-a exprimat încrederea că prin eforturi comune se pot atinge obiectivele stabilite, și anume creșterea cifrei de afaceri și a comerțului economic, creșterea investițiilor și, mai ales, cooperarea în sectorul energetic.

Igor Grosu a mulțumit Azerbaidjanului-prieten pentru asistența umanitară oferită în timpul luptei împotriva pandemiei, precum și pentru sprijinul imens în aceste vremuri foarte dificile și tensionate în regiune.

Spicherul a remarcat că țările noastre s-au susținut întotdeauna reciproc în problema integrității teritoriale. El i-a felicitat din nou pe toți azeri, urîndu-le pace, bunăstare, prosperitate și succes.

În cadrul recepției oficiale cu ocazia Zilei Independenței Republicii Azerbaidjan, ambasadorul Azerbaidjanului în țara noastră Gudsi Osmanov a amintit că, la 28 mai 1918, a fost creată prima republică democratică din Est, inclusiv lumea turco-islamică – Republica Democrată Azerbaidjan.

Declarația de independență, adoptată de Consiliul Național al Azerbaidjanului, bazată pe principiile unei republici independente, libere și democratice, a creat condiții pentru autodeterminarea poporului azer, a oferit drepturi egale tuturor cetățenilor țării, a eliminat inegalitatea rasială, națională, religioasă și de clasă, au fost convocate primul Parlament și Guvern al Azerbaidjanului, au fost definite un aparat de stat, au fost definite granițele de stat, au fost create steagul, imnul și stema țării, limba azeră a fost declarată limba de stat, s-au luat măsuri serioase în domeniul construirii armatei.

În ciuda situației socio-politice tensionate și dificile, Republica Democrată Azerbaidjan a existat timp de 23 de luni, dar măsurile luate în cel mai scurt timp posibil, inclusiv demersurile în construirea statului, economie, cultură, educație, sănătate și construcție militară, au jucat un rol important în restabilirea tradiției statalității naționale în 70 de ani. Republica Democrată Azerbaidjan a lăsat o amprentă de neșters în istoria statului azer, întărind și mai mult ideile de libertate și independență ale poporului său.

Gudsi Osmanov a menționat că, din păcate, steagul ridicat în 1918 a fost coborît în 1920. După aceea, pentru prima dată, doar Marele Lider Heydar Aliyev a ridicat și instalat oficial acest steag ca unul oficial la sesiunea Adunării Supreme a Republicii Autonome Nahcivan.

Potrivit acestuia, revenirea lui Heydar Aliyev la putere la chemarea poporului, în 1993, a salvat țara de la o mare catastrofă. Datorită meritelor sale, Azerbaidjanul a pornit pe calea dezvoltării, s-a instaurat stabilitatea în țară, au fost efectuate reforme în toate domeniile, în urma cărora țara a început să avanseze cu încredere.

Astăzi, politica liderului național este continuată de demnul său succesor, comandantul suprem învingător, președintele Ilham Aliyev. Armata Azeră sub conducerea președintelui Ilham Aliyev a înscris cu litere de aur în istoria Azerbaidjanului Victoria în Războiul Patriotic de 44 de zile, care este o sursă de mîndrie pentru fiecare azer.

„Ca urmare a Marii Victorii, adevărul a triumfat, pămînturile noastre ocupate au fost eliberate, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restaurată. Ne închinăm în fața memoriei eroilor noștri care și-au dat viața pentru Patria Mamă și sîntem mîndri de militarii noștri, soldați și ofițeri care au dat dovadă de eroism, curaj, precum și cei care și-au pierdut sănătatea în acest conflict. Astăzi se desfășoară lucrări de mare amploare de construcție și restaurare pe teritoriile eliberate. Se restaurează monumente istorice, drumuri, se reconstruiește infrastructură, se montează linii electrice de înaltă tensiune, se construiesc noi substații. Sînt în curs de pregătire pentru întoarcerea, în viitorul apropiat, a persoanelor strămutate în interiorul țării pe pămînturile lor natale. Țările prietene și frățești sprijină poporul azer în această misiune glorioasă. Printre aceștia se numără poporul prieten al Moldovei", a spus ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan au fost stabilite la 29 mai 1992.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?