X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

OSCE a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să mențină progresele în dosarul transnistrean

27 iun. 2018,, 11:23   Politică
2395 0

Chișinăul și Tiraspolul sînt încurajate să mențină ritmul progreselor înregistrate în diferendul transnistrean pentru a crea condițiile necesare în soluționarea pașnică a acestuia. Declarația a fost făcută de către președintele Adunării Parlamentare (AP) a OSCE, deputatul din Georgia, Ghiorghi Țereteli, în urma încheierii unei vizite în Republica Moldova.

Oficialul a apreciat pozitiv recentele realizări în procesul de reglementare transnistreană. „Într-o perioadă în care securitatea și stabilitatea europeană sînt amenințate, Chișinăul și Tiraspolul reprezintă un exemplu pozitiv pentru restul regiunii OSCE, unde soluționarea conflictelor a fost cel mai adesea caracterizată prin lipsa de progres”, a spus Țereteli.

La Chișinău și Tiraspol, Ghiorghi Țereteli și Secretarul General al AP Roberto Montella au avut o serie de întrevederi oficiale. La Tiraspol, delegația AP a vizitat și oficiul comun de înregistrare a vehiculelor, care începînd cu 1 septembrie 2018 va permite participarea vehiculelor din Transnistria la traficul internațional. Alte trei aspecte practice identificate în așa-numitul „pachet din opt puncte” – apostilarea diplomelor universitare transnistrene, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari și funcționarea școlilor din Transnistria cu predare în grafia latină – au fost convenite la sfîrșitul anului 2017 și sînt acum în curs de implementare. Discuțiile tehnice continuă privind pașii de implementare și cronologia pentru reconectarea rețelelor de telecomunicații dintre cele două maluri.

„În rezultatul acestor înțelegeri, oamenii de pe ambele maluri ale rîului Nistru pot vedea deja îmbunătățiri tangibile în viața de zi cu zi și treptat pot să conștientizeze că viitorul lor este interconectat. De asemenea, aceste rezultate concrete demonstrează că atît Chișinăul, cît și Tiraspolul pot beneficia reciproc de acest proces. Sper că, în lunile ce urmează, părțile vor continua să demonstreze o astfel de hotărîre pentru a depăși divergențele rămase și a asigura o soluționare de lungă durată și cuprinzătoare”, a afirmat Țereteli.

În cadrul întrevederilor avute, președintele Adunării Parlamentare și-a exprimat îngrijorarea cu privire la anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău și la efectul negativ al acestui fapt asupra încrederii publicului în instituțiile și procesele democratice, subliniind necesitatea consolidării supremației legii și a independenței sistemului judiciar.


Aceasta a fost prima vizită a președintelui Adunării Parlamentarea OSCE, Ghiorghi Țereteli, în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?