X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Optimizarea cheltuielilor bugetare: Cîți bani au fost economisiți în 2017

12 apr. 2018,, 16:29   Politică
3531 1

Directorul Centrul de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, responsabil de reforma administrației publice, susține că în a doua jumătate a anului 2017 au fost economisite 17 milioane de lei, notează Noi.md.

Și asta datorită optimizării cheltuielilor bugetare. „Am făcut anumite evaluări, doar pentru jumătate de an din anul 2017 noi am reușit să economisim 17 milioane de lei nu din contul fondului de salarizare, dar din eficientizarea utilizării fondurilor statului, fie că e vorba de curent electric, încălzire, achiziții și tot restul” a relatat Ciocan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui, din 2050 de angajați în cadrul structurilor ministeriale, după reducerea pînă la nouă a numărului de ministere, au rămas 1168 de angajați. Economii semnificative la buget vor fi făcute și în acest an, afirmă Iurie Ciocan.

”Pentru acest an, un an deplin deja când reorganizarea practic s-a finalizat, când este pusă pe roate noua structură, noi la sfârșit de an estimăm optimizări de cheltuieli care vor depăși 112 milioane de lei. Acestea sunt economii la buget, în afară de economiile la fondul de salarizare, pentru că statul, în cazul de față Guvernul, nu și-a pus sarcina să economisească banii din fondul de salarizare; toți banii care anterior erau rezervați în fondul de salarizare s-au păstrat și sunt achitați până în prezent salarii acestui număr redus de funcționari”, a adăugat Ciocan.

Funcționarul a mai subliniat că primele rezultate al reformei administrației publice demarate în 2017 deja sînt sesizabile. Unul dintre obiectivele atinse de autorități, afirmă Ciocan, ține de majorarea salariilor angajaților din sectorul public.


”Văd reducerea birocrației la nivel ministerial, la nivel de Guvern, la nivelul Cancelariei de Stat, văd creșterea profesionalismului funcționarilor încadrați, văd oameni care au deja o altă expresie a feței, pentru că sunt și remunerați altfel decât erau anterior. Fiind în funcții publice, primesc salarii despre care nu puteau visa, de exemplu, doi ani în urmă. Vorbim de salarii care în unele situații depășesc și zece, și 15 mii de lei în sectorul public”, a spus Iurie Ciocan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?