X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opinii: Integrarea europeană a R. Moldova e importantă pentru toți oamenii din Europa

1 iun. 2023,, 08:45   Politică
2097 0

„Europa, Europa” - scandau 80.000 de persoane acum 10 zile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Tineri și vîrstnici, părinți cu copii, locuitori din țară și din Diaspora s-au adunat alături de președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Imaginile cu oamenii fluturînd mii de steaguri ale Moldovei și ale UE au făcut înconjurul lumii și au impresionat tot continentul, notează jurnal.

Oamenii din Moldova au transmis un mesaj clar că vor în Uniunea Europeană, că vor standarde europene, școli și spitale europene, că vor stat de drept și domnia legii, oricît încearcă propaganda rusă să arate contrariul.

Dar integrarea europeană a Republicii Moldova nu este importantă doar pentru cetățenii moldoveni. Ea este importantă pentru toți europenii și pentru tot continentul nostru. Iar cel mai clar argument că țările din UE au înțeles importanța integrării europene a Republicii Moldova este vizita de astăzi a 47 de șefi de state și de guverne. Faptul că liderii Europei au ales Moldova ca gazdă a Summitului al cărui obiectiv este modelarea viitorului continentului nostru arată că locul Republicii Moldova este într-o Europă unită. Astăzi, Moldova este capitala Europei.

Fără un guvern proeuropean la Chișinău, fără un popor proeuropean în Moldova, riscurile de securitate la granițele UE ar fi fost mult mai mari. A fost demonstrat acest lucru foarte clar în ultimul an, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia. Republica Moldova și cetățenii săi au acționat într-un spirit de solidaritate europeană în această perioadă și au gestionat cu succes criza refugiaților din Ucraina, ceea ce este un lucru extraordinar, avînd în vedere că Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina, raportat la populație, dintre toate țările europene.


Autoritățile din Moldova au accelerat în ultimul an reformele necesare integrării europene, în pofida tuturor crizelor cu care se confruntă. Guvernul și majoritatea politică din Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu președinta Maia Sandu, au demonstrat că sînt un partener de încredere pentru Uniunea Europeană și au demonstrat o hotărîre de neclintit în a deveni parte a familiei europene. Au depus cererea de aderare la UE acum un an și au completat în timp record chestionarul transmis de Comisia Europeană pentru acordarea statutului de stat candidat. Datorită acestei hotărîri puternice, Moldova a primit, alături de Ucraina, statutul de stat candidat într-un timp record, istoric, de doar 3 luni.

Prietenul la nevoie se cunoaște. Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova în ultimele 18 luni mai mult decît oricînd în istoria relațiilor dintre cele două părți. Am mobilizat peste un miliard de euro pentru a sprijini autoritățile și cetățenii din Republica Moldova să treacă peste criza energetică și celelalte provocări cu care se confruntă. Am sincronizat rețeaua electrică a Uniunii Europene cu rețeaua electrică din Moldova, am facilitat accesul țării la platforma comună europeană de achiziție și stocare a gazului și am liberalizat exporturile de mărfuri moldovenești spre piețele europene.

Am înființat un hub de securitate al Uniunii Europene în Republica Moldova, am creat o misiune civilă a UE pentru securitate la Chișinău și am pus în aplicare un mecanism de sancționare a oligarhilor și a tuturor persoanelor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova și să atace statul de drept din țară.

Există aproape consens în Uniunea Europeană că viitorul Republicii Moldova este alături de noi și că trebuie să ajutăm cît mai mult. S-a văzut acest lucru prin votul cu largă majoritate asupra rezoluțiilor Parlamentului European în care am cerut, mai întîi, acordarea statutului de stat candidat, apoi începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. S-a văzut, de asemenea, la toate deciziile din ultimul an privind mobilizarea de sprijin financiar și tehnic pentru Moldova, care au fost aprobate cu rapiditate de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Toate aceste măsuri arată că Parlamentul European participă deja activ la un proces de accelerare a integrării europene a Republicii Moldova.

Republica Moldova este acum stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene. Este o certitudine acest lucru. Dar negocierile pentru aderarea propriu-zisă reprezintă un proces de durată. Tocmai de aceea, este important să continuăm pe drumul măsurilor bune pe care am pornit în ultimele 18 luni și să integrăm cît mai mult și mai repede Moldova în toate acele sectoare și domenii unde putem face deja acest lucru.

Parlamentul European cere deja de mai bine de un an integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața unică a UE. Această integrare înseamnă libera circulație a bunurilor, serviciilor și persoanelor din Moldova pe piața europeană. Înseamnă produse europene de calitate la prețuri mai mici pentru cetățenii Republicii Moldova. Înseamnă mai mulți investitori în Republica Moldova și standarde ridicate de calitate. Măsuri privind integrarea în Piața Unică au fost deja luate, dar ele trebuie să continue și trebuie să le permanentizăm.

Este important să continuăm să integrăm Moldova cît mai mult în sectorul energetic european și să o ajutăm să reducă dependența de gazul din Rusia. Am făcut deja multe progrese în ultimul an la acest capitol, dar eforturile trebuie să continue. Cu cît Moldova este mai puțin dependentă de gazul rusesc, cu atît Rusia are mai puțină influență în Moldova și, prin urmare, în Uniunea Europeană.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este, așadar, importantă pentru toți oamenii cu bună-credință din Europa. Stabilitatea și securitatea continentului nostru depinde și de stabilitatea și securitatea Moldovei. Iar cea mai eficientă și sustenabilă modalitate în care putem garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Această integrare este importantă pentru noi toți, dar trebuie să ne asigurăm că ea aduce beneficii rapide și concrete vouă, cetățenii Republicii Moldova. Cu o Federație Rusă din ce în ce mai agresivă aproape de granițele țării, este datoria noastră comună să luăm măsuri prin care să resimțiți în fiecare zi că Uniunea Europeană este alături de voi.

4
0
2
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?