Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinii: Extrădarea fugarilor cercetați în Moldova, un proces dificil, dar nu imposibil

18 ian. 2022,, 17:30   Politică
1986 0

Marii fugari din Republica Moldova pot fi aduși acasă și atrași la răspundere numai dacă organele de anchetă își doresc cu adevărat acest lucru și vor instrumenta dosare de calitate. De această părere au fost invitații emisiunii Cutia Neagră, care s-au referit la avalanșa de mesaje video transmise, în ultima perioadă, de figuranții dosarelor penale de rezonanță instrumentate la Chișinău, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Ultimul video care a bulversat opinia publică este cel transmis de la Londra de către fostul deputat democrat Constantin Botnari, zis „borsetka”, care cere azil politic în Marea Britanie.

În opinia participanților la emisiune, aceste video-uri nu sînt realizate la întîmplare, ci au un scop bine determinat.

„Ceea ce a transmis acest video este una din tacticile de apărare în vederea abținerii unui statut de refugiat sau azil politic. Cel mai grav va fi că dacă la nivelul Republicii Moldova se vor face numai vorbe, dar puține probe și investigații, dosarul de acordare a azilului politic va căpăta amploare. Dacă aici nu sînt probe concrete, cei care au plecat în străinătate vor declara că sînt persecutați”, a considerat doctorul habilitat în drept Teo Cîrnaț.

În opinia celor prezenți, este cel puțin straniu că marii corupți din Moldova reușesc să-și înstrăineze toate averile, să se stabilească bine mersi în afara țării și abia după asta să fie cercetați și anunțai în căutare.


„Acum, desigur că această întrebare trebuie pusă organelor procuratorii, de ce au reușit să plece. O să avem posibilitatea să punem aceste întrebări și procurorului general suspendat. Cum procurorul general l-a netezit pe cap pe Slavic (n.r. Platon) duă care i-a permis să plece și ceilalți procurori care nu au documentat în termen înainte să plece”, a specificat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

În opinia lui Grădinaru cei care au reușit să fugă au decis să facă acest lucru de frica sistemului pe care tot ei l-au creat, însă, îi încurajează să revină.

„Eu îi încurajez să vină acasă. Să vină acasă că noi îi așteptăm și o să încercăm să le garantăm un proces echitabil. Noi exact cum am venit la guvernare, din start am spus două lucruri. Am solicitat Procuraturii și instanțelor să se ghideze doar de lege. Pentru că dacă vor admite abuzuri, ei vor fi în locul celor pe care trebuiau să-i cerceteze - pe banca acuzaților”, a mai spus Grădinaru.

În același timp, există o mulțime de dosare de rezonanță care nu mai au finalitate și continuă să fie mimate sau neinvestigate. Cum ar fi dosarul „7 aprilie”, „Uzurpării puterii în stat”, dosarul „Satului capturat”, ”Laundromatului”, „Furtul miliardului”. Nu există nicio garanție că dosarele inițiate pe numele marilor fugari nu vor avea aceeași soartă. Respectiv, dacă în raport cu acești figuranți nu vor fi prezentate probe concrete, avocații acestora vor invoca că statul îi persecută și, drept urmare nu vor fi extrădați pentru a fi cercetați.

„În Procuratură sînt aceeași procurori care au existat și cu doi și cu trei și cu patru ani în urmă. O parte din ei sabotează, altă parte nu pot face nimic. Procuratura trebuie să demonstreze că dosarul nu este politic, există suficiente probe pentru a-l pune sub acuzare. Și, în acest caz persoanele vor fi aduse în Republica Moldova”, consideră președintele Centrului de Resurse Juridice Vlad Gribincea.

Și juristul Nicolae Eșanu a considerat că marii fugarii din Republica Moldova cercetați pentru diverse infracțiuni „nu au mari șanse să obțină azil politic, pentru că nu-s primii care au încercat”, însă cresc șansele lor să nu fie extrădați în Moldova. Iar o parte din vină ar fi pe seama politicienilor.

„De fiecare dată cînd un politician întreabă ce-i cu dosarul lui X, este un plus pentru ei, pentru că ei or să spună că dosarul există pentru că așa cere politicianul X sau Y”, consideră juristul Nicolae Eșanu.

Cît ține de probabilitatea confiscării averii lor la Londra, așa cum s-a întîmplat în cazul fiului fostului premier Vlaf Filat – Luca Filat, invitații la emisiune cred că acest lucru este „puțin probabil”.

„Este puțin probabil că n-o să poată justifica proveniența banilor. Eu cred că ei au prins la minte”, a menționat juristul Nicolae Eșanu.

La ora actuală, s-au refugiat la Londra controversatul om de afaceri Veaceslav Platon – condamnat la ani grei de pușcărie pentru frauda bancară și ulterior eliberat, fostul deputat democrat Constantin Botnari - suspectat de fals în acte publice și contrafacere de documente, Gheorghe Cavcaliuc – vizat într-un dosar de huliganism agravant și chemarea la săvîrșirea actelor de violență împotriva persoanelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?