X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Opinii: „Ecuație” cu două necunoscute privind formarea unei majorități parlamentare

26 mar. 2019,, 08:40   Politică
2989 1

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, este de părere că, în situația creată după alegerile parlamentare și după ședința de constituire a noului Parlament, există două necunoscute.

Prima este dacă va fi sau nu creată o majoritate parlamentară și a doua: blocul ACUM va merge în integritate sau se va dispersa în două fracțiuni, transmite IPN.

„Referitor la prima eu aș spune că orice variantă este posibilă dat fiind că pînă cînd protagoniștii mai mult se dezaprobă reciproc decît încearcă să se identifice o majoritate”, a declarat Victor Juc la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

„Dacă blocul ACUM va face coaliție cu socialiștii, atunci principalul stindard va fi demontarea actualului regim. Dacă va forma coaliție cu democrații, atunci fundamental va fi apropierea de Uniunea Europeană. Eu cred că mai mari șanse ar avea o coaliție „Pro Moldova” dintre socialiști și democrați încercînd să se promoveze o politică echilibrată, deși PSRM va trebui să explice electoratului său unele aspecte identitare”, a menționat vicedirectorul Institutului. El nu exclude nici varianta unor alegeri anticipate.

Analistul politic, Anatol Țăranu, spune că Constituția Republicii Moldova nu prevede expres ca președintele să convoace fracțiunile și el este acel care intermediază negocierile dintre fracțiuni și formarea majorității parlamentare. „Este adevărat că președintele desemnează candidatul la funcția de premier pentru formarea Guvernului. Forțele politice care au intrat în Parlament, deocamdată, nu sînt capabile să spună în ce configurație se va constitui majoritatea legislativă, ceea ce îi oferă președintelui Dodon posibilitatea să se manifeste politic. Desigur, el încearcă aici să obțină un capital politic”, este de părere comentatorul.

În opinia lui, participarea blocului ACUM la guvernare este imposibilă, avînd în vedere că „au ars toate podurile”. „Cu atît mai mult cu cît lor nu le este acum de guvernare. Ei se gîndesc cum să păstreze unitatea internă și cum să iasă din această daravelă fără pierderi politice și de imagine mari”, spune Anatol Țăranu.

Urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, niciunul din cele patru formațiuni care au acces în legislativ nu a obținut majoritatea de voturi. Astfel, pentru votarea Guvernului, este nevoie de o majoritate parlamentară. Luni, 25 martie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a invitat Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul electoral ACUM la discuții privind formarea unei majorități parlamentare sau, după caz, declanșarea alegerilor anticipate. Șeful statului îi așteaptă, pe rînd, pe liderii celor trei formațiuni marți, 26 martie, la Reședința de Stat de pe str. Nicolae Iorga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?