Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Opinie: Sîntem impuși să alegem fragmentarea economică a lumii

21 ian. 2023,, 03:00   Politică
3847 0

Moldova ar fi putut să păstreze neutralitatea pe toate fronturile și să arate diferit din punct de vedere economic în anii următori, dar, din păcate, acest lucru nu se întîmplă, iar țara rămîne dependentă de Occident și de dictatul său și urmează poziția impusă de aceștia.

O astfel de opinie a exprimat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, transmite Noi.md.

Referindu-se la participarea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos, el a menționat că pentru țara noastră, participarea la acest forum nu dă, în principiu, nimic în afară de anumite riscuri.

"Este imposibil să nu observăm că lumea, în principiu, în următorii cinci ani, cel puțin, dar eu cred că chiar 10 ani, se îndreaptă de fapt către o fragmentare foarte gravă. Vorbesc despre blocuri mari. Despre cele foarte mari, cînd nu vor exista blocuri regionale și cu siguranță nu globalizare, dar procesele economice se îndreaptă spre controlul asupra anumitor teritorii foarte mari. Aceasta înseamnă că vor fi foarte puțini jucători, de fapt. Trei sau poate patru, cel mult. Participarea tuturor acestor oameni la Forumul Davos...Oricine ar fi invitat acolo, el este chemat și nu pentru a se întîlni și a vorbi. Acolo sunt discutate principiile acestei formule a lumii noi. Și acolo se dau sfaturi, dar nu direct. Despre acest lucru se discută, dar acestea sînt narațiuni pe care le vom auzi mai tîrziu în toate aceste țări. Ceea ce s-a decis acolo, vom auzi în agenda internă ca sloganuri, cum și spre ce ne îndreptăm, cine este prieten, cine este dușman, în ce direcție mergem", a remarcat Valerii Ostalep.

El a subliniat că fragmentarea economică, ceea ce ne așteaptă pe toți, sînt probleme de logistica, nu poți comercializa cu cine vrei, dar numai cu cine poți, dar cu cine poți și ce - se va decide acum acolo, la Davos.


"Și în acest sens, acest lucru este complicat pentru Moldova, care se află geografic într-un anumit specific. Pentru că mă tem că deciziile geopolitice de acolo și realitățile geopoliticii - sînt în contradicție. Am putea avea probleme economice foarte grave din această cauză. Și aceasta, din păcate, este soarta Republicii Moldova, așa cum a fost în ultimii 300 de ani", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe.

În opinia sa, ipotetic, Moldova ar putea să-și mențină neutralitatea pe toate fronturile și să arate diferit din punct de vedere economic în anii următori.

""Dar se va întîmpla oare acest lucru? Cel mai probabil - nu. Pentru că sîntem dependenți, politica noastră externă și toate procesele sînt acum absolut direcționate, orientate într-o singură direcție. Așteptăm bani și ajutor de la Bruxelles și din diferite țări europene. Adică sîntem dependenți în acest sens. Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială ne spun: faceți asta și asta și pentru aceasta veți primi credite, pe care le vor numi ajutor. Dar, în principiu, dacă e să vorbim sincer și clar, atunci acesta este un dictat. Nu noi decidem, nu contribuabilii, nu cetățenii aleg: "vrem asta sau gîndim astfel". Nu. Ni se spune clar: "Va fi așa și nu altfel", a subliniat Valerii Ostalep.

37
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?