X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: "Sandu trebuie să aibă un reprezentant special pentru Transnistria și relațiile cu Rusia"

14 ian. 2021,, 13:00   Politică
16144 4

Președintele Moldovei, Maia Sandu,ar trebui să aibă un reprezentant special pentru Transnistria și relațiile cu Rusia.

Această opinie în cadrul emisiunii "Glavnoe" cu Serghei Skripnik de la TVC-21 a fost exprimată de șeful Institutului de politică eficientă, Vitalie Andrievschi, transmite eNews.

Potrivit lui, există o poziție care trebuie să fie elaborată de stat, să cîntărească toate argumentele pro și contra și, ținînd cont de interesele naționale, să promoveze relațiile cu Rusia și să stabilească relațiile. Dar ținînd cont de faptul că Maia Sandu nu controlează acum Guvernul, ar trebui să fie un reprezentant special din partea Maiei Sandu, ca Dmitri Kozak, care să se ocupe de Transnistria și relațiile cu Rusia.

"În plus, aceasta ar trebui să fie o persoană cu o reputație bună și în Transnistria, și în Rusia", a menționat Vitalie Andrievschi.

Politologul consideră că în fața reprezentantului special al președintelui Moldovei pentru Transnistria și relațiile cu Rusia ar trebui stabilite obiective concrete.


"Stabilirea unor relații comerciale și economice normale fără embargouri și tot felul de turbulențe. Și ca Rusia să respecte contractul semnat în cadrul CSI cu privire la comerțul liber. Și ceea ce a promis Rusia în 1999 și apoi aici a fost Șoigu – lichidarea munițiilor. Trebuie să lansăm acest program și să-l ducem la bun sfîrșit. Și următorul pas este scoaterea contingentului limitat al trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei", a spus Vitalie Andrievschi.
El este convins că ulterior va ajunge rîndul și la statutul regiunii transnistrene.

"Iar acum trebuie să facem ca noi cu Transnistria să fim în aceeași zonă economică. Pentru ca legile noastre și ale lor să coincidă, astfel încît să existe un singur spațiu economic. Pentru că din Transnistria 10% din mărfuri pleacă în Rusia, în Moldova și Ucraina, iar 40% - în UE. Și nu trebuie să vă umflați că acuș o vom pune Rusia la locul ei, îi vom arăta. Dacă e să urmărim ultimele declarații ale lui Putin, în pofida faptului că l-a susținut pe Dodon, a felicitate-o pe Sandu încă pînă la decizia CEC și a CC. Acesta a fost un semnal clar - sîntem gata să vorbim și să negociem", a menționat politologul.

În opinia sa, Maia Sandu s-a grăbit puțin făcînd mai multe declarații. Apoi și-a dat seama și s-a calmat un pic.

"Cred că acum ea a început să aibă o atitudine mai serioasă față de tot, a spus că este pregătită pentru o vizită în Rusia. Cred că s-au creat premise bune, normale. Acest lucru l-a simțit și socialiștii care sapă din greu groapă pentru a-i lui Sandu o imagine de politician anti-rus. Ei nu înțeleg că oricum vor rămîne un partid pro-rus. Dar Moldova va avea de pierdut. Ei ce, speră că dacă Rusia va impune embargo și lucrurile se vor înrăutăți, ei vor avea de cîștigat? Nu, cu Rusia putem și trebuie să stabilim relații normale", a subliniat Vitalie Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?