X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Sandu așteaptă care va fi poziția lui Baiden cu privire la Moldova, Rusia, Ucraina

26 ian. 2021,, 11:40   Politică
6279 6

Președinții Moldovei și Ucrainei, Maia Sandu și Volodymyr Zelensky, ar fi putut discuta la recenta întrevedere de la Kiev cooperarea cu NATO și blocada Transnistriei.

Această opinie a fost exprimată de politologul ucrainean, directorul Centrului pentru studii politice și conflictologie din Kiev, Mihail Pogrebinsky, răspunzînd la întrebările jurnaliștilor în cadrul media-clubului Internațional "Format A 3" în regim online, relatează Noi.md.

Exprimîndu-și opinia dacă întrevederea între Zelensky și Sandu de la Kiev a avut o agendă nedeclarată și ce a inclus ea, Mihail Pogrebinsky și-a exprimat convingerea că părțile au discutat ceva legat de posibila blocadă a Transnistriei, dar nu au vorbit despre aceasta în cadrul conferinței de presă.
În opinia sa, însuși faptul vizitei Maiei Sandu vorbește despre intenția de a urma cursul coordonat cu Ucraina de apropiere de Vest și NATO.

"Mi se pare că Maia Sandu așteaptă deocamdată, care va fi poziția noului președinte al SUA Biden în ceea ce privește Moldova, Rusia, Ucraina. Noi nu o cunoaștem prea bine", a menționat Mihail Pogrebinsky.

El mai consideră că cel de-al doilea scop nedeclarat public al negocierilor dintre președintele Moldovei și Ucrainei de la Kiev a vizat facilitarea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană.


"Deoarece pînă la vizita de la Kiev, Maia Sandu deja s-a pronunțat pentru retragerea militarilor ruși, care nu fac parte din grupul de pacificatori, pentru ca ei să părăsească Transnistria, cred că la întîlnirea cu Zelensky s-a discutat despre ceea ce se poate face pentru dacă nu a obliga, atunci a împinge, a accelera procesul de "eliberare" a Transnistriei de militari ruși. Adevărul e că la conferința de presă finală nu s-a vorbit despre acest lucru, poate că ambii președinți încă nu consideră necesar să-și expună poziția antirusească dură, deși cel mai probabil Zelensky și Sandu au o poziție comună. Și această poziție coincide clar cu poziția SUA, iar pentru Sandu, ca cetățean al României, și a Bucureștiului", a subliniat politologul ucrainean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?