X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Rezultatele următoarelor alegeri parlamentare sînt imprevizibile

16 feb. 2019,, 10:15   Politică
3613 10

Rezultatele următoarelor alegeri parlamentare sunt foarte greu de prognozat. Totuși, există câteva scenarii care ar putea să aibă loc în cazul când o forță politică sau alta va câștiga scrutinul.

Unii analiști consideră că următoarea majoritate va fi construită după modelul actualei, iar alții cred că alegerile, în general, vor fi repetate.

Jurnalistul Valerii Demidețkii este de părere că toate pericolele pentru rezultatele alegerilor, cum ar fi protestele sau excluderea unor partide din procesul electoral, se pot manifesta după ce vor fi cunoscute rezultatele scrutinului parlamentar. „Cred că democrații vor tinde spre o coaliție în care ei nu vor depinde de nimeni și vor încerca să creeze o asemenea coaliție. Hai să așteptăm rezultatele alegerilor și să vedem cine va forma coaliție și atunci vom vedea cine poartă negocieri cu liderul PDM, Vladimir Plahotniuc”, a declarat jurnalistul la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Comentatorul politic Alexandr Petcov susține că este cel puțin straniu faptul că cineva se așteaptă că din cursa electorală va fi exclus vreun partid. „Cu cinci ani în urmă acest lucru era perceput ca ceva imposibil, iar acum acest lucru este posibil, este un lucru obișnuit, se discută în oraș, în studiouri, în birourile partidelor politice”, spune Alexandr Petcov. În opinia lui, este foarte greu de prognozat care vor fi rezultatele alegerilor.

Comentatorul spune că nu vede crearea niciunei coaliții în viitorul Parlament și crede că ar putea avea loc alegeri parlamentare repetate. „Referitor la putere – domnul Plahotniuc nu intenționează să predea puterea în mâinile cuiva, mai ales în mâinile unei coaliții”, spune Alexandr Petcov.


Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, consideră că dacă Partidul Socialiștilor va fi exclus din campania electorală, atunci un răspuns corect al tuturor partidelor politice ar fi să boicoteze scrutinul în semn de solidaritate. „În semn de solidaritate nu din dragoste pentru socialiști, pe ei nu așa de mulți îi iubesc, dar în semn de solidaritate cu regulile de Joc pentru că dacă vom începe să jucăm după regulile Junglei, atunci următorii care vor veni exact la fel vor juca”, este de părere Vlad Kulminski.

În opinia lui, scenariul Partidului Democrat după alegeri este foarte simplu și se aseamănă cu cel aplicat în anul 2016 când 19 deputați au format majoritatea. „Un asemenea scenariu este prevăzut și acum – 25-30 de mandate vor obține, iar restul vor sta în rând să se alăture valorilor democratice”, notează Vlad Kulminski. În opinia lui, dacă socialiștii vor prelua puterea la alegeri, atunci scenariile pot fi foarte multe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?