X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: Reapropierea dintre UE și Rusia poate spori simpatiile moldovenilor pentru Uniunea Euroasiatică

5 iun. 2018,, 07:42   Politică
3404 5

Apropierea UE de Rusia poate favoriza simpatiile publicului moldovenesc față de Uniunea Economică Euroasiatică, în care Moldova a obținut recent statutul de observator, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Politologul consideră că, spre deosebire de Ucraina și Georgia, apropierea UE de Rusia nu va favoriza nicidecum poziția NATO, ci atitudinea față de Uniunea Economică Euroasiatică.

Popularitatea scăzută a vectorului euro-atlantic și statutul de neutralitate împiedică consolidarea aspirațiilor pro-NATO în rîndul moldovenilor, explică Dionis Cenușă.

În prezent, scrie politologul, preferințele moldovenilor sînt practic egal repartizate între UE și Uniunea Euroasiatică, iar îmbunătățirea relațiilor cu Rusia dorită de UE ar putea avantaja forțele pro-ruse din Moldova, care promovează o politică externă multivectorială.

O evoluție pozitivă în relațiile UE-Rusia va crea dificultăți pentru Partidul Democrat din Moldova, care și-a croit profilul politic pe criteriul polarizării geopolitice a populației și încorporarea constantă a amenințărilor rusești în discursul politic autohton, evidențiază Dionis Cenușa.

În opinia lui, agenda anti-rusească promovată de către Democrați se va ciocni cu realitatea de pe loc unde europenii depun eforturi pentru reînnoirea raporturilor dintre Bruxelles și Moscova.

În timp ce eventuala apropiere dintre UE și Rusia va dezarma Democrații, aceasta va fortifica poziția opoziției extra-parlamentare, care pe lîngă afilierea europeană au articulat demersuri anti-oligarhice, ale căror termen nu expiră cel puțin pînă la alegerile parlamentare din decembrie 2018, concluzionează politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?