Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: R. Moldova trebuie să caute alte căi de ieșire din capcana gazelor

16 oct. 2021,, 11:45   Politică
5452 3

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV că într-o negociere cu Federația Rusă privind livrările de gaz, Moscova ar putea să pună condiții politice Chișinăului, inclusiv memorandumul Kozak.

„Atîta timp cît MoldovaGaz este o anexă docilă GazPromului, sigur că apare întrebarea: „Dar la ce nivel se negociază acel eventual contract și care sînt condițiile?”. Condițiile nu vor fi comerciale, noi nu le cunoaștem, adică noi putem presupune cu memorandumul Kozak, cu pachetul comprehensiv pentru Republica Moldova care Dodon s-a dus la Munchen, după ce a fost redactat de ambasadorul Federației Ruse, dar acesta, deocamdată, este un proces netransparent (...) În dialogul cu Rusia, ecuația nu are soluție, noi trebuie să căutăm alte căi pentru a ieși din capcana aceasta. (...) În ultimă instanță, gaz se poate de găsit pe piața europeană, de pompat prin Romînia, pentru că R.Moldova nu trebuie mult gaz, dar aici apare problema malului stîng al Nistrului, deoarece intervine problema aceasta blestemată cu pretinsa datorie, dar oricum Rusia nu este cointeresată ca malul stîng să rămînă fără gaz”, a declarat Oazu Nantoi, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

De cealaltă parte, analistul politic, Anatol Țăranu, susține că negocierile cu Federația Rusă sînt inevitabile.

„Unica pîrghie pe care noi o avem este Transnistria Moscova are nevoie să pompeze gaz în Transnistria și la Cuciurgan (...) Este un grup de oameni care beneficiază personal de la Cuciurgan și este marele as politic pe care Federația Rusă îl ține în mînecă. Rusia are nevoie să pompeze în RM gazele, fiindcă asta și mai mult ridică siguranța faptului că datoria în Transnistria va crește pînă la niște niveluri absolut fantastice. Din acest punct de vedere, Rusia se asigură și pe această cale că Transnistria este bătută în cuie și acolo nu se va face nicio mișcare în sensul reglementării în afara intereselor Rusiei. Guvernul nostru nu poate să se eschiveze de la negocierile cu Rusia, fiindcă de la gaze se trag o sumedenie de alte lucruri”, a adăugat Anatol Țăranu.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?