X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Opinie: Problema transnistreană poate fi rezolvată

18 ian. 2020,, 15:14   Politică
5578 4

Jurnalistul Valerii Demidețkii consideră că a venit timpul cînd problema transnistreană poate fi soluționată cu Federația Rusă. Potrivit lui, întrebarea este dacă acest lucru și-l dorește Republica Moldova.

Jurnalistul a făcut declarația, inclusiv în contextul schimbării Guvernului Federației Ruse, care a avut loc acum cîteva zile, transmite NOI.md cu referire la IPN.

„Întrebarea este dacă noi avem nevoie de acest lucru, avînd în vedere nu doar istoria din umbră a regiunii transnistrene, dar și faptul că o parte foarte mare dintre politicienii noștri înțelege că odată cu reglementarea transnistreană va trebui să fie construit statul moldovenesc. Adică, să-și îndeplinească promisiunile care au fost făcute populației acum 30 de ani, dar nu să spună povești că problemele noastre vor fi soluționate de Bruxelles, Moscova, București sau alte capitale”, a declarat Demidețkii în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova

În opinia jurnalistului, nimeni nu va putea rezolva problemele legate de regiunea transnistreană în afară de autoritățile moldovenești, iar dacă va exista voință, Republicii Moldova îi vor sări în ajutor și alte state.

Potrivit lui Valerii Demidețkii, reglementarea transnistreană pășește pe o treaptă nouă. Pînă acum, foarte multe depindeau de faptul că pe teritoriul regiunii transnistrene trecea sistemul de tranzitare a gazelor din Federația Rusă și transnistrenii erau considerați un gen de „apărători” ai acestui sistem, un mecanism de la care se putea efectua controlul asupra gazoductului. Odată cu decizia luată privind efectuarea reversului gazelor naturale, acest sistem de tranzitare rămîne în trecut.

Fostul prim-ministru Alexandru Muravschi spune că odată cu schimbarea Guvernului în Federația Rusă întrebarea pentru Republica Moldova este dacă va rămîne în funcție reprezentantul special al președintelui rus în relațiile cu Republica Moldova, Dmitri Kozak. În ceea ce privește relația dintre Chișinău și Tiraspol, schimbarea guvernului rus nu va avea un rol esențial pentru că executivul Rusiei îndeplinește un rol tehnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?