X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Opinie: "Președintele nu poate înainta la funcția de prim-ministru pe oricine"

26 ian. 2021,, 10:20   Politică
6289 8

Președintele Moldovei, Maia Sandu, este obligată să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, vrea ea sau nu vrea, și nu poate propune în această funcție pe oricine, adică să înainteze o candidatură în mod clar nepotrivită la funcția de șef al Guvernului.

De această părere este expertul independent, fostul prim-vicepremier, ex-ministrul economiei al Moldovei, Alexandru Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md.

El a reamintit că există deja mai multe decizii ale Curții Constituționale care spun că președintele este obligat să prezinte o candidatură la funcția de prim-ministru, dacă nu există o majoritate parlamentară.

"Și acum încep gîndurile și calculele, dar dacă Parlamentul va vota pentru acest candidat, pentru a evita dizolvarea și alegerile anticipate... Se vorbește despre faptul că Maia Sandu ar trebui să înainteze o astfel de candidatură la funcția de premier, pentru ca nimeni să nu voteze pentru ea, vre-un prostuț oarecare, vorbind în sensul figurat", a menționat Alexandru Muravschi.

În același timp, el ne-a îndemnat să ne gîndim serios și a reamintit că președintele este președinte.


"Oricum am trata-o pe Maia Sandu. Cineva nu o iubește, cineva o critică, dar ea este președintele, șeful statului, și oricum ar fi președintele, el nu poate veni și să spună Parlamentului: "Iată un prostuț, Vania sau Vasile, iată, îl înaintez pe el. Știu că nu-l veți vota, dar eu îl înaintez". Nu! Ea trebuie să propună un prim-ministru, care să vină cu o echipă normală, cu un program și pentru care nu vor vota nu pentru că este rău, ci pentru că astăzi avem așa o situație politică care nu ne dă posibilitatea. Acestea sînt lucruri diferite!", a subliniat expertul independent, fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei.

Potrivit lui, aici există riscul ca deputații să voteze.

"Iar dacă vor vota, atunci președintele, fără o susținere sigură în parlament, fără o majoritate parlamentară și avînd un astfel de Guvern, din nou, va pierde toate pîrghiile de influență asupra situației. Și deocamdată nu se știe dacă Maia Sandu va face acest pas sau nu, după ce va cîntări totul", a menționat Alexandru Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?