Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: Președintele ar trebui să împace cetățenii și să găsească compromisuri

12 apr. 2021,, 15:15   Politică
2905 14

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să împace cetățenii și să găsească compromisuri, să formeze tendințe unificatoare, deoarece acest lucru este extrem de important pentru societatea moldovenească scindată.

Această opinie a fost exprimată de către expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei din Republica Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", făcînd o evaluare a primelor 100 de zile ale mandatului de președinte a Maiei Sandu, informează Noi.md.

Vorbind despre rolul președintelui într-o republică parlamentară, el a menționat că, cu toate împuternicirile slabe pe care le are și îi sînt prescrise legal, ea este o figură destul de influentă.

"Pe de o parte, ea este fața țării. Și este foarte important să avem o față atractivă pentru partenerii noștri externi. În acest sens, Maia Sandu se bucură de o anumită susținere, mai ales în cercurile europene, ea are legături. Dar există și o altă parte. Președintele este și o persoană cu o orientare mai unificatoare, un fel de moderator, mediator. Pentru că orice societatea, cea mai civilizată, este împărțită în structuri diferite, are opinii politice, naționale, religioase diferite. Orice societate este multi-structurală și în ea există lumi paralele care trăiesc cu interese diferite și trebuie într-un fel, dacă nu să le forțezi sau să le ajuți să prietenească, atunci cel puțin să nu fie dușmani", a spus Alexandr Muravschi.

"Trebuie să reieșim dintr-o logică elementară simplă. Sîntem 3 milioane aici. Aceștia nu sînt dușmani care au venit de undeva, ne-au atacat, ne-au cucerit. Aproximativ 90% dintre ei sînt oameni care au rădăcini aici, au trăit pe acest pămînt de secole și nu vor pleca. Toți locuim aici. Noi ce, vom trăi ca niște dușmani, ținînd pușca în sîn în fiecare zi și gîndindu-ne cum să împușcăm pe altul, pentru că el gîndește diferit sau se exprimă diferit", se întreba el.


"Adică ea trebuie să împace. Trebuie să împace diferite puncte de vedere. Nu trebuie să ne facem iluzii că toată lumea se va îmbrățișa și săruta, dar trebuie de găsit compromisuri, mai ales în condițiile în care ești un personaj politic care, din cauza circumstanțelor, a ocupat funcția cea mai înaltă, dar în spate nu ai o clasă politică care să te susțină puternic", a expertul.

"Da, aproximativ 1 milion de oameni au votat pentru Maia Sandu. Înțelegem de ce au votat, în ce condiții și trebuie să consolidăm această bază. Una dintre principalele mele critici și plîngeri este că în aceste 100 de zile, președintele nu a dat măcar un indiciu al formării tendințelor unificatoare în societate", a spus Alexandr Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?