X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Partidele ar trebuie mai întîi să iasă din campania electorală

27 mar. 2019,, 08:20   Politică
2254 1

Pentru ca partidele politice care au acces în Parlament ca urmare a alegerilor din 24 februarie să se așeze la o masă de negocieri trebuie, în primul rînd, să iasă din campania electorală.

Declarațiile pe care le fac formațiunile fac parte dintr-un mesaj electoral. Opinia aparține deputatului în primul Parlament, Valentin Dolganiuc, transmite IPN.

Potrivit lui, al doilea lucru care trebuie să se întîmple este ca formațiunile să adopte normele unei democrații europene. „Cu alte cuvinte, trebuie să pornească discuțiile de la rezultatul alegerilor. Și al treilea lucru care trebuie să se întîmple este că trebuie omis și scos din circuitul public mesajul violenței care se regăsește în discursul tuturor partidelor politice, în mod deosebit, în discursul liderilor acestor partide”, a menționat fostul deputat.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, nu crede că PSRM, PDM și ACUM se vor așeza împreună la o masă de negocieri, așa cum le-a propus președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În opinia lui, de la aceste discuții, cel mai probabil, va lipsi blocul ACUM. „Nu știu care o să fie poziția Partidului Democrat, cu toate că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că este dispus să discute cu oricine. Respectiv, există probabilitate că PDM o să vină. Situația este destul de incertă, însă, ținînd cont de discursul agresiv al blocului ACUM față de liderul PDM, este puțin probabilă așezarea acestuia la masa de negocieri”, consideră juristul.

Analistul politic Roman Mihăeș este, la fel, de părere că blocul ACUM nu a ieșit din campanie electorală. În opinia lui, acesta nu caută compromisuri. „S-au terminat alegerile, partidele trebuie să aibă alt comportament, să lase în spate emoțiile, trebuie să se calmeze și să caute o ieșire din situație ca să formeze majoritate, să promoveze anumite proiecte”, afirmă Roman Mihăeș. „Nu sînt decizii ideale în politică. Trebuie de ajuns la un compromis. Alegătorii și-au pus speranța în acest bloc electoral, în PDM, în aceste două formațiuni pro-europene”, spune comentatorul politic. Analistul afirmă că dacă blocul ACUM nu se va așeza la masa de negocieri, ar putea fi identificat un candidat de compromis la funcția de premier care să fie acceptat și de partenerii externi și de opinia publică internă. Eventual, aceasta ar trebui să fie o figură în jurul căreia să se formeze o majoritate, poate chiar din deputați din diferite fracțiuni, spune Roman Mihăeș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?