Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: "Occidentul închide ochii la încălcările grave"

8 feb. 2021,, 10:40   Politică
4357 8

Întîlnirea care a avut loc mai devreme între președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii este o încălcare flagrantă a Constituției țării, dar diplomații occidentali care lucrează în țara noastră închid ochii la acest lucru și la alte încălcări ale actualului șef al statului.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul Valeriu Reniță, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md

"Întîlnirea președintelui cu Consiliul Superior al Magistraturii este o încălcare flagrantă a Constituției, deoarece la noi toate ramurile puterii sînt separate. Jurnaliștii s-au clarificat și au găsit o scrisoare, prin care sînt invitați, în numele președinției, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, la o întîlnire, la care, probabil, s-a discutat despre cine trebuie să numit și unde în instanțele noastre de judecată, instituțiile judiciare, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție", a menționat Valeriu Reniță.

Potrivit lui, această întîlnire cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii nu figura în ordinea de zi oficială a președintelui și la președinție au anunțat că o astfel de întîlnire nu a avut loc, deși surse informate spun că ea a avut loc, iar înainte de aceasta, Maia Sandu s-a întîlnit cu șapte judecători de primă și a doua instanță. Ca și în cazul reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, aceste întrevederi au avut un caracter informativ.

Valeriu Reniță consideră că acea ultimă întîlnire cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii este de neconceput într-o țară democratică în care trăim.


"Ca președintele printr-o scrisoare să adune Consiliul Superior al Magistraturii și să discute unele momente importante din justiție, și nimeni să nu spună nimic, nici ONG-urile celebre, nici cele mai libere de pe lume posturi de televiziune, nici ambasadorii occidentali, nici ambasadorul UE, Peter Michalko, nici ambasadorul SUA, Derek Hogan, ca și cum nimic nu s-a întîmplat. Ei măcar au întrebat, s-au interesat, pentru că mai devreme dacă ei observau cea mai mica încălcare a vreunui articol al legii, atunci imediat toată lumea se îngrijora foarte și foarte tare. Acum nu mai există îngrijorări. Înseamnă că Maiei Sandu îi este permis totul", a menționat jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?