Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Opinie: ”o eventuală micșorare a pragului electoral este riscantă”

17 aug. 2022,, 08:15   Politică
2398 0

Monica Babuc, președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), afirmă că o eventuală micșorare a pragului electoral în Republica Moldova – actualmente 5%, este riscantă și poate fi făcută doar în limite raționale, bazată pe studii și argumente, informează noi.md cu referire la tribuna.

Potrivit liderului democrat, „pragul electoral nu e altceva decît un filtru care asigură într-o mare măsură accederea în Parlament a unor echipe, partide, reprezentate de anumiți oameni care au reușit să convingă cetățenii de cîteva lucruri importante:

  • că au o viziune, un plan de țară – spuneți-i cum vreți, ca în 4 ani în Parlament pot să modifice legislația de o manieră în care problemele cetățenilor, situația generală, modul de dezvoltare și direcția a țării să se realizeze corect;
  • că aceste echipe politice, care au reușit să ajungă în Parlament, sînt reprezentate de oameni de mare autoritate în domeniile profesionale pe care le reprezintă, de mare autoritate în comunitățile din Republica Moldova – rurale sau urbane, și că oamenii aceștia, venind în Parlament, aduc plusvaloare și pot contribui tocmai la realizarea acestor planuri de țară cu care acced de fapt în Parlament.”

„Scăderea substanțială a pragului electoral, în opinia noastră, ar avea extrem de mult riscuri din punctul nostru de vedere. Acest fapt ar deschide larg ușile Legislativului unor oameni care au devenit peste noapte extrem de populari grație posibilităților tehnologice, rețelelor de socializare – influenceri, tik-tok-eri și alții, care pot aduna sute de mii de vizualizări și admiratori. N-ar fi rău acest lucru…doar că oamenii aceștia, care știu să țină opinia publică grație scandalurilor etc., de multe ori nu cunosc nici măcar gramatică… Ce ar putea să aducă acestei societăți asemenea persoane în Legislativ, decît transportarea unor scandaluri ieftine în Parlament?! Nu numai că nu ar contribui la soluționarea problemelor, dar din contra – ar duce la o înrăutățire a climatului din societate și ar aprofunda probleme”, a explicat politicianul pentru TRIBUNA.

De aceea – a subliniat Monica Babuc – o eventuală micșorare a pragului electoral trebuie făcută în limitele raționale, dacă sînt următoarele argumente: ar mări reprezentativitatea societății în Parlament și ar îmbunătăți calitativ această reprezentativitate.

„Dacă aceste argumente nu pot fi probate prin dovezi clare și studii, prin intermediul consultării experților internaționale, practicii internaționale, noi riscăm să creăm o problemă suplimentară la cele cu care ne confruntăm cu vîrf și îndesat”, a conchis fostul deputat.


Amintim că, în contextul modificărilor operate în Codul Electoral, a revenit în spațiul public ideea privind modificarea pragului electoral pentru accedere în Parlament. Astfel, TRIBUNA a decis să solicite și să publice o serie de opinii ale politicienilor și experților la acest subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?