Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinie: Moldova oricum va trebui să facă o alegere: fie Europa, fie Rusia

27 noi. 2019,, 14:00   Politică
4556 9

Moldova a început procesul de „dezghețare” a relațiilor cu Rusia și există speranța că relațiile comercial-economice strategice absolut normale cu Federația Rusă vor fi restabilite. Dar, indiferent de orientarea geopolitică, Moldova trebuie să prietenească atît cu Rusia, cît și cu Uniunea Europeană, deoarece aceștia sînt doi giganti cu care ar trebui să aibă mereu relații bune.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Moldovei și în prezent expert independent, Alexandru Muravschi, pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Descriind etapa actuală a relațiilor dintre Moldova și Rusia, el a menționat că recenta vizită la Moscova a prim-ministrului țării noastre, Ion Chicu, a fost prima vizită a unui premier moldovean în ultimii 7 ani, ceea ce poate fi deja considerat ca un fapt pozitiv.

Alexandru Muravschi a amintit că, în ultimii ani, la nivel guvernamental, relațiile dintre Moldova și Rusia au fost „înghețate”.

„Nu au fost organizate ședințe ale Comisiei interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică. Adevărul e că, sub conducerea guvernului precedent Maia Sandu, a existat o astfel de întrevedere, dar deciziile ei nu au avut un caracter-cheie. Din acest punct de vedere, putem spune că a început procesul de „dezghețare” a relațiilor dintre Moldova și Rusia și sperăm că el va fi dus pînă la un sfîrșit logic, iar relațiile comercial-economice strategice absolut normale cu Federația Rusă vor fi reluate”, a subliniat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Moldovei.


El a subliniat că, indiferent de orientarea geopolitică, Moldova are două direcții strategice principale - Vestul, adică Uniunea Europeană și Estul, adică Rusia. „Nu exclud, desigur, China, SUA și altele. Și chiar dacă, relativ vorbind, Moldova se va întoarce brusc spre Rusia, aceasta nu înseamnă că trebuie rupte legăturile și înrăutățite relațiile cu UE și invers. Este vorba despre doi giganți cu care trebuie să avem întotdeauna relații bune”, a spus Alexandru Muravschi.

„Dacă e să vorbim despre alegerea geopolitică, putem vorbi mult despre politica vectorială egală, că ar trebui să fim prieteni cu toată lumea, dar Moldova oricum va trebui să facă o alegere: fie Europa, fie Rusia. Doar că această alegere nu înseamnă că ar trebui să ne certăm cu ceilalți. Trebuie să ne bazăm pe cineva, dar în același timp să menținem relații de prietenie cu ceilalți. Dar să încercăm să fim mai deștepți decît alții – unora să le zîmbim puțin, pe alții să-i sărutăm - nu va funcționa. Trebuie să urmărim o politică inteligentă și să nu spargem vasele cu ceilalți”, a declarat fostul prim-ministru, fost ministru al Economiei din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?