X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: Întrevederea Trump - Putin are o semnificație majoră pentru Moldova

18 iul. 2018,, 15:10   Politică
3100 3

Recenta întrevedere a Președintelui SUA, Donald Trump, și Președintelui Rusiei, Vladimir Putin, are o semnificație majoră, inclusiv pentru Moldova, și ar putea avea un impact pozitiv pentru țara noastră.

Opinia a fost expusă de către directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Politica” de pe postul de televiziune TV8, relatează NOI.md.

În opinia lui, întrevederea între Trump și Putin de la Helsinki are cea mai directă semnificație pentru Moldova, și pentru noi ea este mai importantă chiar decît recenta invalidare a alegerilor primarului Chișinăului. Potrivit analistului, această întrevedere ar putea avea un impact atît pozitiv, cît și negativ asupra Moldovei.

Vladislav Kulminski a reamintit că sistemul de relații internaționale este unul anarhic, și nu dispune de un oarecare polițist, un om cu bîtă, care ar asigura respectarea anumitor reguli. În plus, pe arena internațională statele mereu duc o luptă pentru promovarea intereselor sale și cîteodată o fac prin intermediul unui război, altă dată prin mijloace economice, dar întotdeauna încearcă să-și întărească propria putere și, respectiv, să slăbească puterea altora.

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice a specificat că cel mai stabil sistem de relații internaționale a fost atunci cînd în acesta a existat un echilibru al diverselor forțe care s-au contrabalansat , atunci cînd marii jucători-cheie au convenit asupra anumitor reguli ale jocului care ar fi foarte dezavantajate să le încalce, pentru a evita scenarii negative împotriva lor înșiși.


Vladislav Kulminski a menționat în această luptă geopolitică Rusia a arătat pe exemplul Georgiei și Ucrainei că domeniul important, vital de interese al ei este spațiul post-sovietic. Este zona ei și dacă în ea vor pătrunde anumite forțe pe care ea le consideră ostile, va fi un război, cum a fost în Ucraina și Georgia. Aceleași evenimente ar fi putut să se producă și în Moldova.

În opinia șefului Institutului de Inițiative Strategice, punctul principal al întîlnirii dintre Trump și Putin a fost acela de a încerca să se construiască acest sistem de coordonate, deoarece contradicțiile dintre puterile majore ale lumii au ajuns atît de profunde încît confruntarea lor, de exemplu, în Moldova, Ucraina, Georgia, în spațiul post-sovietic, în ansamblu, în Siria nu mai arată incredibil.

„Este mult mai probabil decît în timpul războiului rece. Și această situație este extrem de periculoasă și nu este în beneficiul nimănui. Ar trebui identificate unele soluții constructive pentru astfel de situații, altfel va fi o confruntare cu utilizarea unor arme teribile de distrugere în masă”, a specificat Vladislav Kulminski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?