Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: În viitorul imediat nu există riscuri de creare a unei armate unificate puternice a UE

24 noi. 2018,, 13:30   Politică
3486 3

În inițiativa Franței privind crearea unei armate paneuropene unificate a Uniunii Europene, există, fără doar şi poate, anumite elemente de șantaj pe adresa Statelor Unite și o încercare de manipulare. Totuşi, în viitorul imediat, nu există riscuri de creare a unei armate unificate puternice a UE.

Această opinie a fost exprimată de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, în cadrul emisiunii „Principii cu Andrei Andrievschi”, de la postul de televiziune Prime, transmite Noi.md.

Comentînd inițiativa Franței de a crea o armată comună a Uniunii Europene, el a menționat că, după cum indică unele surse, Germania, din anumite motive morale, psihologice și istorice, nu-şi doreşte calitate de lider al acestei mișcări, în această chestiune, de aceea aceasta sprijină plenar Franța și-i permite tînărului președinte al acestei țări să se autopromoveze, să promoveze doctrinele proprii.

Potrivit lui Valeriu Pleşca, Franța și Germania, iar pînă nu demult şi Marea Britanie, pînă a-şi anunţa intenția de a se retrage din UE, aveau un anumit interes pentru existența unei armate europene. El a subliniat că fiecare dintre aceste țări are anumite interese regionale. “Cineva le are în Africa, cineva le urmăreşte în Balcani și în alte regiuni. Iar prin intermediul NATO sînt rezolvate probleme vizînd securitatea întregului continent European şi în această alianță există, fără îndoială, o mare influență din partea SUA, care este principalul donator la NATO”, a declarat ex-ministru al Apărării al Moldovei. Comentînd declaraţia președintelui rus ,Vladimir Putin, care s-a exprimat în sprijinul inițiativei privind crearea unei armate paneuropene a UE, Valeriu Pleșca a subliniat că, fără îndoială, pentru Rusia este binevenită crearea unor forţe armate corporative ale UE.

„Pentru că, în acest mod, NATO nu va mai fi atît de puternică. Ipotetic, influența SUA asupra teatrului European al acţiunilor militare slăbeşte. Rusia îşi divizează oponenții, indiscutabil. Vor exista aparte SUA și aparte – forţele UE. Rusia ar prefera să negocieze independent cu Merkel, cu Macron, cu alți lideri ai UE, decît cu Secretarul General al NATO, care este interesat de puterea NATO. În prezent, Rusia folosește cu îndemînare anumita discordanţă din relaţiile dintre liderii UE cu privire la poziția lui Trump”, a declarat fostul ministru al Apărării din Moldova.


În același timp, în opinia sa, în viitorul apropiat, nu există careva riscuri de creare a unei armate puternice a UE, deoarece, pentru a crea o armată modernă, mobilă și structurată, este nevoie de resurse mari, pe care, la moment, Uniunea Europeană nu le deţine. În interiorul UE, nu există o industrie militară capabilă să creeze sisteme moderne de arme de la zero pînă la final. Valeriu Pleșca a subliniat că o armată modernă reprezintă o industrie uriașă, și nu numai militară, care impune soluționarea mai multor probleme conexe de ordin logistic, social și de altă natură, implementarea de noi tehnologii și de noi tipuri de armament, cheltuieli enorme pentru întreţinerea personalului etc.

Ex-ministrul Apărării consideră că, în acest sens, în viitorul apropiat, lipseşte eventualitatea creării unei armate unificate în UE. În opinia sa, existenţa sau inexistenţa unei armate unificate nu poate consolida Uniunea Europeană, deoarece există multe discrepanţe în interiorul UE. În plus, Uniunea Europeană poate avea și alte probleme după alegerile pentru Parlamentul European, dată fiind creșterea pozițiilor scepticilor europeni.

„Arhitectura Parlamentului se va schimba, în consecință, vor apărea alte probleme alături de cea a migranților, de necesitatea soluționării problemelor sociale. Nu putem afirma cu toată certitudinea că o armată unificată va consolida UE”, a spus Valeriu Pleşca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?