Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: În politica externă funcționează același sistem ca în armată: parolă-răspuns

2 dec. 2020,, 17:45   Politică
10501 16

Declarațiile lui Sandu sînt un semnal către partenerii occidentali

Declarațiile celei care a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la problema trupelor ruse în Transnistria au fost făcute în principal pentru parteneri occidentali, ei au susținut-o în alegeri, în speranța că va obține de la ei, în perspectivă, nu numai o primire călduroasă, dar și o susținere financiară concretă pentru rezolvarea problemelor existente în țară.

De această părere este fostul șef al așa-zisului MAE al Transnistriei, Valerii Lițkai, într-un interviu pentru kommersantinfo.com, transmite Noi.md.

El a menționat că în Republica Moldova există acum multe probleme care vizează literalmente fiecare persoană. Și acestea, desigur, nu sînt probleme de politică externă, nici problema trupelor ruse și a Transnistriei, în general.

"Există coronavirus, există o criză economică, dificultăți cu suplinirea bugetară, dar Sandu le-a ocolit, punînd accent pe politica externă. De ce? Și pentru că ea mizează pe bani externi, ea trebuie să meargă acum în statele-aliate și trebuie să se asigure că nu doar va fi primită, ci susținută concret", a subliniat Valerii Lițkai.


Potrivit lui, în prezent, în politica externă funcționează același sistem ca în armată: parolă-răspuns. Adică, la întrebarea, de exemplu, a cui e Crimeea, trebuie să răspundeți clar: "Crimeea este ucraineană".

"Dodon a încercat să cugete ceva despre de facto-de jure și a devenit străin Ucrainei. Și Maia a devenit imediat pentru Kiev "de-a lor".

A doua întrebare-trupele rusești. Americanii reacționează mereu nervos la ea, iar Maia Sandu a dat parola-răspuns: "Eu sînt împotriva trupelor rusești, înseamnă că sînt a voastră". Ea a făcut aceste mișcări, iar acum platforma sa politică este transparentă, este clar tot ce va încerca să facă în continuare", a menționat fostul șef al așa-numitului MAE al Transnistriei.

El a atras atenția asupra faptului că Maia Sandu nu deține mecanisme concrete, nu are suport în Parlament, în afară de o mică fracțiune.

"Da, Maia are susținere externă. Dar ea nu este primul președinte din Moldova, mulți președinți au fost deja, inclusiv de pe flancul de dreapta, toți au spus aproximativ aceleași cuvinte și pe tema trupelor rusești, și pe tema Crimeei. Și ce dacă? Situațiile se schimbă în mod fundamental în urma faptelor și acțiunilor. Deocamdată nu există nici fapte, nici acțiuni și nici posibilități ea nu are. Iar cuvinte noi vom auzi multe. Spre deosebire de anteriorii șefi de stat, care de multe ori vorbeau mai puțin, ea va vorbi cu fiecare ocazie. Schimbă acest lucru situația adevărată? - Nu, nu schimbă, nimic nu depinde de cuvinte. Pur și simplu ea s-a pronunțat și s-a marcat în fața acelor parteneri care au susținut-o la alegeri", a menționat Valerii Lițkai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?