X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: În Moldova ar trebui să fie anulat articolul 142 din Constituție (VIDEO)

14 sep. 2019,, 09:15   Politică
8950 8

În Moldova trebuie abrogat cel de-al 142-lea articol al Constituției, ceea ce va permite introducerea pedepsei penale pentru orice apel pentru lichidarea Republicii Moldova și va obliga toți politicienii să-și direcționeze eforturile către dezvoltarea statului moldovenesc, și către lichidarea lui.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul ministru adjunct de externe Valeriu Ostalep, în cadrul unei emisiuni de la postul TVC 21, transmite Noi.md.

Expertul a menționat că articolul 142 din Constituția Moldovei este foarte straniu și nu este clar cine l-a inclus în legea supremă a țării.

Articolul 142 din Constituție prevede că dispozițiile referitoare la statutul suveran, independent și unitar al statului, precum și la neutralitatea acestuia, nu pot fi revizuite decît prin referendum la care vor participa majoritatea populație țării.

„Adică, articolul dat prevede că problemele legate de suveranitate și de granițele statului pot fi soluționate printr-un referendum. În nici un stat din lume în Constituție nu este stipulat că lichidarea teritorială a unui stat poate fi făcută printr-un referendum. Cine a inclus acest articol în Constituția noastră? Pentru ce? Răspund îndată: pentru a putea fără jenă să destabilizez nu doar sistemul nervos al unor politicieni dar și principiile pe care se ține un stat. Pentru a putea spune: și ce dsacă? Voi lichida în mod democratic acest stat și nu îmi veți face nimic. Constituția îmi permite să fac acest lucru”, a spus Valeriu Ostalep.


El a sugerat Parlamentului să anuleze articolul 142 din Constituție, menționînd că, doar în aceste condiții orice apel pentru lichidarea teritorială a Republicii Moldova ar putea să se încadreze în Codul Penal iar unii politicieni nu vor mai putea îndrepta eforturile lor spre distrugerea statului nostru pe căi legale, dar vor fi obligați să lucreze pentru dezvoltarea lui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?