Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: Există șapte opțiuni de dezvoltare a situației după alegeri

10 feb. 2019,, 07:58   Politică
5448 8

Există șapte opțiuni de evoluare a situației după alegerile parlamentare și formare a majorității.

Acest punct de vedere a fost exprimat de șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valeri Demidețchi, care a vorbit în cadrul emisiunii "Întrebarea principală" cu Iulia Feodorova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El nu a început să enumere toate cele șapte opțiuni, dar a menționat că toate acestea există, iar ultimele două sînt alegerile anticipate și alegerile repetate.
Potrivit jurnalistului, decizia președintelui țării, Igor Dodon, de a nu conduce lista PSRM în alegeri este legată de opțiunea alegerilor repetate.

"Cred că, ca un bun jucător de șah, președintele a crezut că tabla de șah este într-o perioadă dificilă, și atunci cînd ar putea domni haosul, ea va rămîne brusc fără președinte. El este un participant la Joc, este deputat. I se va spune, așteptați, avem întrebări. Dar așa, președintele se află deasupra bătăliei, el poate lua anumite decizii în acel moment. Prin urmare, în opinia mea, președintele a luat o decizie normală și echilibrată, să nu fie în fruntea listei PSRM în alegeri. Cred că Partidul Socialiștilor nu va avea de suferit din această cauză, deoarece toată lumea știe deja că PSRM este partidul lui Dodon pe care l-a creat și pe care l-a condus odată ", a spus Valerii Demidețchi.

El nu a exclus varianta creări unei coaliții în noul parlament între socialiști și democrați.


"Această opțiune nu este exclusă. N-aș considera-o un dezastru. N-aș considera nici o opțiune un dezastru, dacă s-ar ajunge la anumite înțelegeri în interesul țării. Acesta este statutul neutru, de exemplu", a subliniat șeful biroului TASS în Moldova, menționînd că nici o persoană rațională nu spune astăzi că Moldova trebuie să întrerupă relațiile cu Europa sau cu Rusia.

"Cel mai interesant lucru este că o astfel de coaliție viitoare permite oricărei forțe politice să se îndepărteze de extreme. Dacă, să zicem, democrații, care sînt sub presiunea unui anumit lobby american, intră într-un fel de alianță cu cei de pe stînga, atunci ei vor zic: "Băieți, noi v-am trimite trei diplomați ruși, cum cereți, dar știi că atunci se va destrăma coaliția. Noi ne-am înțeles cu ei", a remarcat Valeri Demidețchi.

În opinia sa, Partidul Democrat pierde acum mult din cauza relațiilor sale reci cu autoritățile ruse. "Credeți că astăzi pentru Partidul Democrat această relație cu Moscova este un mare zahăr? Nu le trebuie și lor să aibă o poartă deschisă acolo? Ca să meargă cineva acolo, să știe ce se face, ce se întîmplă acolo. Căci Moscova nu a folosit întreaga gamă de capacități. Și nu Moscova ar trebui să fie mai mult interesată de intensificarea legăturilor cu Moldova, deoarece Moscova va supraviețui încetării cooperării cu țara noastră", a spus șeful reprezentanței TASS în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?