Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Dialogul productiv Chișinău-Moscova este posibil numai după alegeri

29 iul. 2018,, 16:00   Politică
3342 10

Expertul economic, directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme (CISR) Galina Şelari este sceptică în ceea ce privește perspectivele ”resetării” relaţiilor moldo-ruse şi consideră că nu este suficientă dorinţa unei părţi pentru a "restabili" relațiile moldo-ruse. Ea a făcut o declaraţie în acest sens într-un comentariu pentru Noi.md.

„Valsul, după se știe, este un dans care este dansat în doi. Faptul că la Moscova s-a propus reluarea dialogului și s-a decis divizarea componentei politice de cea economică este, desigur, un lucru bun. Dar cum va fi primit acest lucru la Chișinău? – se întreabă Galina Şelari. - Dacă vom percepe semnalul trimis din punctul de vedere al agendei de lucru, nu al vectorului, cum o facem, de obicei, în ultimul deceniu, atunci va exista o anumită mișcare.

În prezent, activizarea dialogului cu FR nu face parte din prioritățile autorităților. Pentru acestea acum principala întrebare este „Cînd?”. Cînd trebuie să aibă loc alegerile parlamentare? Ținînd cont de faptul că în practica noastră politică și juridică există noțiunea ”termeni rezonabili”, tratată extrem de larg, organizarea alegerilor parlamentare poate fi tergiversată la maxim.

Atunci cînd va fi rezolvată problema №1 și obținut răspunsul la întrebarea „Cînd?”, va apărea problema №2, va începe campania electorală. În această ordine de idei, din punctul meu de vedere, cred că pe agenda noastră oficială nu există loc pentru Rusia, inclusiv, din considerente electorale. Mai ales, că în ajunul alegerilor autoritățile le vor face pe toate, ca să fie pe placul partenerilor externi, cu care și așa au relații tensionate și care vor privi, puțin probabil, pozitiv reluarea dialogului cu FR. Aşa că chiar dacă un dialog productiv între Chișinău și Moscova va avea loc, acesta va fi doar după alegerile parlamentare, în funcție de configurația politică. Deocamdată însă cred că noii reprezentanți speciali ai Rusiei pentru Moldova vor veni la noi cu o vizită de informare. Se spune că Dmitri Kozak ar putea ateriza la Chișinău chiar la începutul toamnei.

Vă reamintim că Dmitri Patruşev a fost numit copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică și Dmitri Kozak - reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru relațiile comercial-economice cu Republica Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?