Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Opinie despre coaliția Sandu-Usatîi

4 noi. 2020,, 11:00   Politică
8215 21

Partidul Socialiștilor din Moldova urmăresc cu ironie reținută încercare de a crea coaliția Sandu-Usatîi, menționînd că în încercarea de a-i combina se încearcă impunerea a ceea ce nu poate fi impus, cu toate acestea, dacă chiar și sub presiunea unor structuri occidentale Renato Usatîi va încerca să-și conducă electoratul spre Sandu, puțin probabil ca acest lucru va duce la un rezultat dorit pentru ea.

Această poziție a fost exprimată de vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova din partea PSRM, Vlad Batrîncea, în cadrul emisiunii "Вечерний разговор" cu Serghei Scripnic la TVC-21, transmite eNews.

"Sandu nu este persoana care îi va oferi lui Usatîi garanțiile așteptate. Eu foarte puțin cred că ei, în general, pot avea un dialog de succes, care va duce la un anumit rezultat în turul doi. Oameni noștri gîndesc critic și nu vor merge acolo unde vor fi chemați. Iar socialiștii au unde se extinde", a menționat Vlad Batrîncea.

"Maia Sandu s-a adresat electoratului lui Usatîi și și-a exprimat speranța că acesta o va susține. Sînt sigur că au loc unele negocieri. Consensul privind dizolvarea parlamentului este doar o încercare de a justifica participarea la aceste negocieri. Pentru că Maia Sandu a stabilit clar ce va începe cu curățarea Președinției. Și apoi va trece la alte organe de stat. Rolul președintelui este de a constata anumite lucruri, ceea la ce a ajuns Parlamentul, cînd nu există guvern, majoritate parlamentară, jumătate de an nu a luat decizii", a subliniat vicepreședintele Parlamentului.


Vlad Batrîncea este convins că electoratul lui Usatîi este nordul, care are un anumit set de valori, ortodoxie, institut al familiei, relații de prietenie cu Federația Rusă. El este alcătuit 70% din vorbitorii de limbă rusă, care își amintesc cum Sandu a scos din programa școlară limba rusă.

"Sînt absolut sigur că în acest caz, aceste așa-numite negocieri sînt o încercare de a împărți pielea ursului neucis, pentru că noi avem oameni care gîndesc critic și nu vor merge acolo unde îi vor chema. Cred că acest lucru înțelege și Usatîi. Sarcina sa este de a păstra acești oameni, de a-i folosi pentru a obține bonusuri sub formă de caracteristici și unele perspective pentru el însuși. Dar Sandu nu este persoana care îi va oferi garanțiile așteptate. Eu puțin cred că ei pot avea un dialog de succes, care ar putea duce la un anumit rezultat în turul doi. Trebuie să ne extindem. Pentru că acestor oameni care vor alege între doi candidați, Dodon le este mai clar", a menționat vicepreședintele Parlamentului.

Deputatul PSRM consideră că, dacă Renato Usatîi va încerca să-și alunge electoratul spre Sandu, va fi presat de anumite structuri occidentale, dar puțin probabil că acest lucru va duce la rezultatul dorit de ea.

"Oamenii care au o viziune comună pot negocia, ei trebuie să coordoneze un plan minim, este o procedură. Noi primii am fost cei care am vorbit despre migrația politică, am înregistrat proiectul de lege. Noi am căutat posibilitatea dizolvării Parlamentului. Avem două scenarii în baza cărora poate fi realizat acest lucru. Dar nu este o lună și jumătate, este un drum lung, sunt necesare anumite aranjamente. Dar aici este o încercare de a negocia. Sînt sigur că nu era vorba doar de dizolvarea Parlamentului. Observăm cu ironie discretă încercarea de a-i uni", a spus Vlad Batrîncea.

"Sîntem absolut convinși că în acest caz candidatul nostru Dodon are unde să se extindă, pentru cei care au votat pentru Usatîi, pentru alți candidați, le este mai aproape și mai ușor de înțeles Igor Dodon. Aceasta reflectă mai bine viziunile lor, evaluările istorice și lucrurile actuale, evaluările familiale, valorile tradiționale și netradiționale. Oamenii vor alege reieșind din imaginea lor asupra lume. Nu există așa ceva, că ai apăsat butonul și oamenii merg în turmă și votează", a menționat vicepreședintele Parlamentului.

Vlad Batrîncea crede că aceste negocieri nu vor duce la nimic, nu vor da nimic Maiei Sandu și va slăbi poziția lui Usatîi în rîndul electoratului său.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?