X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinie: "Cînd arestarea unui deputat sau a unui funcționar este un fenomen normal?"

30 mai. 2022,, 13:15   Politică
2735 0

Pe de o parte, arestarea unui deputat sau a unui oficial de rang înalt, inclusiv a unui fost oficial, poate deveni un fenomen normal, deoarece cetățenii trebuie să știe că nu există o castă de neatins. Dar principalul lucru este ca aceste proceduri să fie legale, să fie respectată legea.

Această opinie a fost exprimată de juristul Ion Dron, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md

"Pe de o parte, reținerea sau arestarea este ceva normal, chiar dacă ești fost procuror, fost președinte – tu ești egal cu ceilalți cetățeni. Așa cum vin mascații să rețină pe cineva, așa vor veni și după tine. Întrebarea este dacă această acțiune este legală și cum se face acest lucru, deoarece afectează autoritatea puterii, iar acest lucru este foarte important. Adică, procurorii ar trebui să aibă grijă de acest lucru, că oricare dintre acțiunile lor poate provoca daune. De fapt, judecătorii, cînd vorbim despre sistemul judiciar, ar trebui să aibă grijă de autoritatea și imaginea instituției pe care o reprezintă. Da, ei trebuie să rețină sau să aresteze, indiferent de poziția pe care o deține o persoană. Dar acest lucru trebuie făcut conform legii și, cel mai important, trebuie să aibă grijă de imaginea statului, de instituțiile puterii și să nu cultive sentimentul de frică, ci dimpotrivă, să existe respect pentru această instituție și pentru aceste legi", a spus Ion Dron.

El a reamintit că Procurorul General precedent, Alexandr Stoianoglo a fost reținut în momentul în care urma să organizeze o conferință de presă.

"Au venit mascați și l-au arestat, nu l-au lăsat pe procurorul general să vorbească, nu i-au explicat de ce a fost reținut. În momentul arestării sale, ei nu aveau nimic împotriva lui. El a fost reținut și deja mai apoi procurorul a venit și a spus ceva. Alexandr Stoianoglo nu a fost acuzat de nimic cînd a fost reținut. Și acum cam aceeași situație s-a repetat în cadrul reținerii fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Nu se știe dacă există un fond juridic în ultimul dosar, dar în cazul procurorului general este deja clar că nu există un fond juridic. Dacă a existat ceva acolo, atunci au trecut șapte luni din octombrie pînă în mai, iar cazul lui Stoianoglo ar fi putut fi deja trimis în instanță, dar acest lucru nu s-a întîmplat încă și vor să-l demită prin recunoașterea activității sale ca fiind drept nesatisfăcătoare. Reiese că reținerea oamenilor a avut loc fără dovada vinovăției lor", a subliniat avocatul.


În opinia sa, aceasta este confirmarea faptului că în țara noastră, de regulă, oamenii sînt arestați, pentru ca deja mai tîrziu să fie adunate dovezi, deși ar trebui să fie invers.

"Și acesta este un astfel de mesaj pentru oamenii obișnuiți. Uitați-vă cum îl arestăm pe procurorul general, cît de ușor îl arestăm pe fostul președinte. Dar tu cine ești? Ești mult mai mic și te putem distruge dacă mergi împotriva autorităților. Acesta este un element de intimidare și de cultivare a sentimentului de frică", a spus Ion Dron.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?