Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: Calculele Maiei Sandu s-au dovedit a fi incorecte. Unde a greșit?

23 ian. 2020,, 15:15   Politică
4863 5

Calculele fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au dovedit a fi greșite și ea a greșit în unele aprecieri ale perspectivei de dezvoltare a situației politice interne din țară, în special, ea era sigură că președintele Igor Dodon nu va numi un nou guvern fără blocul ACUM, nu s-a așteptat că șeful statului va hotărî să-l numească pe Ion Chicu în funcția de prim-ministru, precum și s-a bazat pe faptul că Partidul Democrat nu va sprijini noul guvern din dorința de răzbunare în alegerile anticipate.

O astfel de opinie a fost exprimată de deputatul Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea pe pagina sa de socializare, transmite Noi.md.
În opinia sa, Sandu cu siguranță nu se aștepta că președintele țării, Igor Dodon, va hătărî să-l numească pe Ion Chicu în funcția de prim-ministru și nu va dizolva parlamentul.

„De ce Sandu era sigură că Dodon nu va numi un nou guvern fără blocul ACUM?

„În primul rînd, Sandu era convinsă că va avea loc o izolare internațională a Moldovei, ca în perioada lui Plahotniuc, Occidentul va bloca finanțarea externă.

În al doilea rând, I. Dodon nu va îndrăzni să-și asume responsabilitatea în contextul unei crizei economice, lipsei unui buget, restanțelor salariale și a unei politici fiscale stricte, despre care Sandu a discutat cu FMI.


În al treilea rînd, PSRM nu va avea destule voturi. Căci PDM își dorea alegeri anticipate, mai ales după rezultatele bune în alegerile locale.

În al patrulea rînd, Sandu a reușit să preia controlul asupra justiției numind un procuror general interimar, președintele CSM și șefii Procuraturii Anticorupție.

Un pas spre stînga, un pas spre dreapta - și această mașină ar fi fost lansată împotriva președintelui și PSRM. Parțial așa și s-a întîmplat", a scris Bogdan Țîrdea.

Cu toate acestea, după cum a menționat politologul, Maia Sandu a greșit. Pe 14 noiembrie, PSRM și PDM au votat pentru noul guvern Ion Chicu.

"Calculul că PDM nu va susține noul guvern din cauza dorinței de răzbunare la alegerile anticipate a fost incorect. Partidul știa bine că în acest caz (mai ales dacă acestea vor avea loc după sistemul proporțional), PDM va cîștiga de două sau chiar de trei ori mai puține voturi....", a declarat parlamentarul din fracțiunea PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?