Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Opinie: Alianța situativă din Moldova a fost creată nu numai de PSRM și ACUM, ci și de Occident și Est

18 iun. 2019,, 10:00   Politică
2688 2

În situația unei confruntări geopolitice continue a celor mai mari poli pentru sferele de influență din lume, inclusiv în spațiul post-sovietic, Moldova a devenit mai degrabă o excepție decît o regulă și un exemplu de compromis între Occident și Orient.

Se poate spune că alianța situativă din Moldova a fost creată nu numai de Partidul Socialiștilor și de blocul ACUM, ci și de Occident și Orient.
Această opinie a fost exprimată de directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Culminschi, la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a reamintit că, în întreg spațiul post-sovietic, teritoriile celor 15 foste republici sovietice, cu excepția statelor baltice, de fapt nu mai există reguli de Joc între Vest și Est și ei acționează conform principiului: cine este mai puternic, acla capătă o influență asupra dezvoltării în aceste țări.

"Nu este absolut nici un secret că există o luptă foarte serioasă între Occident și Est și nu există nici o încercare de a ajunge la un acord, de a sta și de a defini regulile jocului și, judecînd după toate, nu va mai fi un timp foarte îndelungat. Această poveste nu este una nouă. S-a întîmplat și în timpul Războiului Rece. Acolo a fost jucat nu numai la nivel regional, dar și la scară globală, cînd doi poli mari ai puterii s-au luptat pentru domeniile de influență. Urmare a celui de-al doilea război mondial, fiecare regiune era foarte clar împărțită în sfere de influență, erau țări ale Pactului de la Varșovia, exista NATO și niciuna dintre părți nu s-a implicat în sfera de influență a celuilalt. După prăbușirea Uniunii Sovietice și unii, și ceilalți joacă acum absolut pe întreg teritoriul și aici nu există reguli ale jocului "unde este al tău și unde este al meu" și se pare că nimeni nu are de gînd să se înțeleagă asupra divizării sferelor de influență", a subliniat analistul.

El a subliniat că în această situație în Moldova a apărut "un tovarăș, Vladimir Plahotniuc care a încercat să îndrepte Occidentul împotriva Estului pentru a crea un astfel de stat, o zonă cenușie, din care ar estorca bani imenși și unde, de fapt, ar guverna și ar conduce ca un rege local".


”Una le-a promis rușilor, le-a spus despre federalizare și despre revenirea la sfera lor de influență. Cu totul alta le-a spus americanilor. Din anumite motive, el a crezut că-i va reuși un astfel de truc. Dar aceste puteri mari au întotdeauna mecanisme de siguranță, supape de siguranță. Adică, ei au înțeles foarte bine că nu este vorba despre faptul că Moldova va deveni o sferă a influenței occidentale. Deoarece aceasta este o zonă gri banală și PDM-ul lui Plahotniuc nu a vorbit de nici o valoare occidentală. Aceeași poveste a fost și cu Rusia. De fapt, alianța situativă din Moldova nu a fost doar între ACUM și PSRM, ci și între Occident și Est", a declarat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

El a remarcat faptul că Rusia și Statele Unite pur și simplu s-au adunat și au scos acest organism străin din regiune, pentru că acest corp străin a amenințat că îi va împinge într-o confruntare unul cu celălalt, de ceea ce ei n-au avut absolut nevoie aici.

"Pentru ambițiile lui Plahotniuc de a lupta? Înțeleg că, dacă ar fi vorba de faptul că Moldova va părăsi sfera de influență rusească sau occidentală în general, atunci ar exista un interes structural. Iar aici, de ce ar trebui Occidentul și Estul să se confrunte? Pentru ca Vladimir Plahotniuc să continue să conducă țara? El a încercat cum a putut să convingă americanii că, după ce vor pleca de aici, rușii vor veni în Moldova prin ușa din spate, iar SUA vor pierde Moldova și aici va exista o enclavă geopolitică în spatele Ucrainei. Dar nimeni nu l-a crezut. Și ei au spus, hai mai bine în loc de confruntare să pleci tu. Și el a plecat", a spus Vlad Culminschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?