X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Opinie: Agitația electorală pe rețelele de socializare trebuie reglementată

13 sep. 2018,, 17:50   Politică
2413 0

Agitația electorală pe rețelele de socializare trebuie reglementată, însă fără a limita dreptul la libera exprimare. De această părere este Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale. Opinia a fost exprimată în ședința Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat că trebuie luat în calcul faptul că internetul a ajuns pe locul doi, conform sondajelor, după popularitate printre sursele de informare. „Nu vorbim despre interdicții, ci despre reglementări clare care să asigure integritatea procesului electoral și consolidarea drepturilor electorale ale cetățenilor țării noastre”, a spus deputatul.

Pavel Postica, director de programe al Asociației Promo-LEX, a sugerat că, atunci cînd se va purcede la modificarea cadrului legal în ceea ce ține de agitația electorală sau invalidarea alegerilor, Comisia trebuie să țină cont de cîteva premise. Este important să se țină cont că în situația invalidării alegerilor din Chișinău a avut loc o încălcare a competenței procedurale atunci cînd constatarea faptului încălcării a avut loc în ordine civilă, pe cînd urma să fie examinată în ordine contravențională. Potrivit expertului, în acest sens este necesară o claritate – cum, în ce mod și care sînt competențele. O altă premisă ține de calificarea ca agitație electorală a acțiunii de publicare pe o rețea de socializare a live video-urilor în ziua alegerilor, prin care s-a îndemnat alegătorii să iasă la vot.

Încă o premisă, în opinia lui Pavel Postica, se referă la autosesizarea instanțelor de judecată, or Curtea Constituțională a spus foarte exact că trebuie să fie o cerere, însă în cazul scrutinului local din capitală o atare cerere de invalidare nu a existat. Expertul a mai opinat că o soluție pentru a asigura condiții egale pentru toți concurenții electorali ar fi ca agitația electorală să nu fie interzisă în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și spațiul din apropiere.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, a propus crearea unei subcomisii în Parlament care, după fiecare scrutin, în comun cu autoritatea electorală, să examineze experiența, neregulile și dificultățile apărute. Ulterior, subcomisia urmează să propună după caz ajustări în legislația electorală, astfel în cît actorii politici să nu mai admită încălcări.


Discuțiile în Comisia juridică, numiri și imunități vor continua. Deputații vor analiza expertizele și opiniile prezentate pentru a formula propuneri în vederea îmbunătățirii legislației electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?