Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: 2018 va fi anul funeraliilor partidelor unioniste

2 noi. 2018,, 15:10   Politică
3862 5

Anul 2018 urma să fie unul simbolic datorită centenarului Unirii, dar s-a dovedit că el va fi anul înmormîntării partidelor unioniste din Moldova.

Este o opinie exprimată de deputatul parlamentar din Partidul Socialiștilor, politologul Bogdan Ţîrdea, care a adus vreo zece argumente în sprijinul unei astfel de concluzii, informează Noi.md.

El a reamintit că anume în 2018 Chișinăul a scăpat de primarul unionist Dorin Chirtoacă, cel care, timp de 10 ani, a devastate capitala ţării. Anume în anul 2018, unionistul Valeriu Munteanu a înregistrat doar 3% în alegerile locale din capitală, iar rezultatul altui unionist, Constantin Codreanu, a fost de 4%.

Bogdan Ţîrdea a subliniat că anume în 2018 toate partidele unioniste au dispărut definitiv din cîmpul politic. "Deci, Partidul Liberal al lui Ghimpu a decăzut definitiv, avînd un rating de 2% sau chiar mai puțin. Partidul lui Şalaru – PUN – deţine 1% fără careva perspective de a ajunge pînă la 2%. PNL-ul lui Pavlicenco nu a avut niciodată mai mult de 1% și nu va mai avea. Vorbind la simplu, nu vor exista partide unioniste în viitorul parlament! ", a declarat deputatul PSRM.

Acesta din urmă a atras atenția asupra faptului că tocmai în anul aniversării a 100 de ani ai Unirii a avut loc încercarea de a introduce integrarea europeană în Constituția Republicii Moldova, intenţie care nu a fost susţinută nici chiar de formaţiunile pro-europene PL, PLDM, PCRM. "Adică pro-europenii înșiși nu cred în integrarea europeană", a declarat politologul.


Bogdan Ţîrdea a subliniat că anume în anul centenarului Unirii, la 1 noiembrie, 2018, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să includă limba română în Constituție. "Chiar și deputaților cu pașapoarte românești (numărul acestora este de 64) a ajuns să nu le pese de limba română. Numai 21 dintre legislatori au susținut ideea, sperînd, probabil, să obțină medalii de la ambasada românească ", a menţionat deputatul PSRM.

"Exact în anul împlinirii a 100 de ani de la Unire, unionistul român, George Simion, s-a ales cu interdicţia de intrare pe teritoriul Moldovei, în timp ce restul unioniştilor au mîncat bătaie de la poliția moldovenească, reformată din banii UE și ai României. Este tocmai anul celei de-a 100-a aniversări a Unirii cînd Andrian Candu a declarat despre imposibilitatea principială a producerii unirii cu România. Anume în anul celei de-a 100-a aniversări a Unirii am aflat că Mihai Ghimpu a cumpărat un hotel în România. Și acesta este un semn că valizele sînt pregătite", a continuat Bogdan Ţîrdea.

El a subliniat că anume în anul aniversării a 100 de ani de la Unire a început schimbarea traiectoriei spre Est. Astfel, Moldova a primit statutul de observator pe lîngă UEEA, președintele Turciei a vizitat Moldova, corporațiile chinezeşti au cîştigat licitații pentru lucrări de reabilitare a drumurilor, țara negociază împrumuturi cu China, Federația Rusă a oferit Moldovei investiții mari (1 miliard dolari), Belarus a lansat cursa aeriană Chișinău-Minsk. În anul împlinirii a 100 de ani de la Unire a fost restaurat simbolul central al statalității moldovenești - clădirea Președinției, distrusă anterior de forțele pro-române.

"Se pare că anul 2018 va fi anul nu numai a funeraliilor unioniștilor, ci și a renașterii Moldovei", a menţionat în concluzie Bogdan Ţîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?